Saloua Ousseur
Saloua Ousseur Binnenland 13 jan 2016
Leestijd: 4 minuten

Rotterdamse ambtenaar beklimt de Mount Everest

Het is weer wat anders, van je baan bij de gemeente Rotterdam naar de top van de hoogste berg ter wereld. De 35-jarige Rotterdammer Eric Arnold gaat in april dit jaar voor de vijfde keer een poging wagen de top van de Mount Everest te bereiken. Bij eerdere pogingen daartoe raakte hij geblesseerd, was er een lawine of vond er een aardbeving plaats. Maar Eric stopt niet voor hij de top heeft bereikt.

Verslaving

Waarom ga je het weer proberen?
Ik heb vaak te horen gekregen dat het gekkenwerk is, hoor. Dat het lot me iets probeert te vertellen. Maar mijn passie trekt me toch steeds weer terug. De top bereiken, is de laatste tijd minder belangrijk geworden, maar het gaat voor de buitenwereld om de top. Klimmen levert me zoveel op. Ik heb mensen ontmoet en dingen meegemaakt die de meesten nooit meemaken. Het is net een verslaving, zonder het negatieve dan. De expeditie is een ervaring waar je steeds meer van wilt. En als je bij de berg bent, armoedig en zonder Whatsapp, denk je heel veel aan jezelf en je leven. Ik klim ook om geld in te zamelen voor Stichting ALS.

Voorbereiding

Hoe bereid je je voor op zo’n expeditie?
Er zijn geen specifieke eisen. De hele expeditie duurt ongeveer acht weken. Het duurt negen dagen om van Kathmandu naar de voet van de berg te lopen, want er is geen weg. Je moet drie of vier keer steeds hoger klimmen om je lichaam te laten wennen aan de omstandigheden: weinig zuurstof en de kou. Om me daarop voor te bereiden, probeer ik nu twaalf uur per dag in een zuurstoftent te zitten. De echte topbeklimming duurt uiteindelijk vijf dagen. Dan ben je bij de top. Het duurt twee dagen om weer naar beneden te komen.

Buitenaardse wezens

Ben je niet bang dat het weer misgaat?
Nee, het kan best misgaan, maar ik kan het nu loslaten. Het is natuurlijk een omstandighedensport. Ook al ben je nog zo goed voorbereid, je kunt uiteindelijk niks doen aan een storm of een aardbeving. Ik heb het vier keer geprobeerd en vier keer is er iets tussengekomen. Een aardbeving, een lawine, weersomstandigheden en een blessure aan mijn achillespees. Volgens een vriend van me mis ik alleen nog een invasie van buitenaardse wezens op mijn lijst.

Tien minuten op de top

Wat verwacht je van de top?
Hopelijk is er tijd voor een euforisch moment. Je bent uiteindelijk maar zo’n tien minuten boven. Het is niet zo dat je daar even kunt picknicken. En je bent natuurlijk moe en bang. Je moet nog naar beneden en er kan van alles gebeuren. En na deze reis ga ik gewoon weer door naar het volgende. Het lijkt me heel leuk om de eerste Nederlander op de Kangchenjunga, de derde hoogste berg van de wereld, te zijn. Ook wil ik de oversteek van Groenland en een Zuidpoolexpeditie doen. Maar je moet geen slaaf worden van je eigen dromen. Everest eerst, daarna zie ik wel.

Nieuwe waardering

Wat is het mooiste aan zo’n expeditie?
Er zijn veel kleine dingen die je dan opeens waardeert. Het basiskamp, waarvan je eerst vond dat het armoedig was, lijkt opeens luxe na de hoogtekampen waar je helemaal niks hebt. De smaak van echte koffie, nadat je alleen maar oploskoffie hebt gedronken op de berg. Wekenlang alleen maar ijs en steen om je heen en dan weer de geur van gras en bloemen ruiken. Er zijn ook momenten waar je niet zo dankbaar voor bent. Als je midden in de nacht je tent uit moet om te plassen, ben je opeens niet meer zo blij met je hobby.

Terug naar Nederland

Hoe is het om terug te komen naar je leven in Nederland?
Het is heel moeilijk. In het begin kreeg ik nog vaak te horen dat ik heel raar deed, maar het wordt steeds makkelijker om van bergmodus terug te schakelen naar Nederlandmodus. Je moet je opeens druk maken om heel andere dingen. Je leven hangt niet meer aan een zijden draadje en dat is even wennen. Maar ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken en het maakt me gelukkig. Daar gaat het om.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rotterdamse ambtenaar beklimt de Mount Everest
Sluiten