Saloua Ousseur
Saloua Ousseur Binnenland 7 jan 2016 / 17:44 uur

Rotterdam op zoek naar sterke brandweerlieden

Heb jij altijd al brandweerman of vrouw willen worden? De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is op zoek naar stoere mannen en vrouwen die de uitdaging aandurven. Walter Verduyn, clustercommandant bij de Rotterdamse brandweer, weet met zijn zeventien jaar ervaring precies wat het inhoudt om een brandweerpersoon te zijn.

Waar zijn jullie naar op zoek?
We hebben twintig gezonde mannen of vrouwen nodig die al opgeleid zijn tot brandweer. Je moet ingezet kunnen worden als brandweerduiker. Een minuutje onder water of bepaalde afstanden afleggen in het water moet geen probleem zijn. Je moet sportief zijn en goed in een team kunnen werken. Het is erg belangrijk dat je als lid het team versterkt en anderen ook motiveert om harder te werken.

Er is ook een psychologisch onderzoek, want je moet als brandweerpersoon veerkracht hebben. Een brandweerpersoon maakt veel ingrijpende situaties mee. Daar moet iemand mee om kunnen gaan.

Hoe is het leven op de kazerne?
Als je 24uursdienst hebt, ben je de hele dag op de kazerne. Je bent continu omringd door je collega’s. Overdag voer je onder andere oefeningen uit, je krijgt theorielessen en je gaat bij mensen langs om ze te informeren over brandveilig leven. Het is niet zo dat je de hele dag aan het hangen bent en een beetje niks doet. Als er wat gebeurt moet je binnen anderhalve minuut onderweg zijn naar de noodsituatie.

We blussen niet alleen branden, we helpen mensen die klem zitten in een auto, of helpen bij gevaarlijke stoffen. We zijn meestal sneller ter plaatse dan een ambulance. En dat betekent bijvoorbeeld dat je weleens moet reanimeren.

Wat maakt volgens jou een brandweerpersoon?
Passie voor het vak. Je moet echt gevoel hebben voor het werk. Altijd klaar willen staan en je als hulpverlener op kunnen stellen. En je werkt altijd samen, dus je moet een teamspeler zijn. Een brandweerpersoon moet kunnen improviseren en van aanpakken weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdam op zoek naar sterke brandweerlieden
Sluiten