Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 22 jan 2016 / 17:18 uur

Rotterdam mag milieuzone houden

De milieuzones in Utrecht en Rotterdam blijven. De bestuursrechter deed vrijdag in Utrecht schriftelijk uitspraak in de zogenoemde milieuzonezaak en oordeelde dat de gemeentes Rotterdam en Utrecht de zone „in alle redelijkheid” mogen instellen.

Direct effect

Sinds het nieuwe jaar heeft Rotterdam net als Utrecht een milieuzone voor personen- en bestelauto’s om de luchtvervuiling te verminderen. Volgens de GGD wonen zo’n 68.000 Rotterdammers aan zeer drukke wegen. Voor hen zou de maatregel direct effect hebben op de gezondheid, stelt wethouder Pex Langenberg (onder andere Duurzaamheid en Mobiliteit).

„Iedere Rotterdammer heeft recht op een gezondere lucht”, aldus de wethouder. „De rechter heeft bevestigd dat het instellen van de zone voor de meest vervuilende auto’s een eerlijke maatregel is. Wij gaan dan ook door met de uitvoering van ons maatregelenpakket om de luchtkwaliteit in Rotterdam te verbeteren, waar de milieuzone de belangrijkste van is.”

‘Nauwelijks effect’

De Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) en Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht spanden de rechtszaak tegen de gemeente Utrecht en Milieudefensie aan om de milieuzone in Utrecht af te schaffen. In onder andere Duitse steden zou de zone volgens KNAC namelijk nauwelijks effect hebben. Volgens berekeningen van het RIVM, TNO en de GGD zou het gehele Rotterdamse maatregelenpakket de uitstoot van roet door verkeer in de stad in 2018 echter met 40 procent verminderen, zegt een woordvoerder van de wethouder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rotterdam mag milieuzone houden
Sluiten