Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 24 jan 2016 / 16:00 uur

Over de Tong: ‘Eten is een lifestyle geworden’

Wat is de smaak van Rotterdam? En welke Rotterdammers zijn toonaangevend in het bepalen van die smaak? Metro voelt wekelijks een bekende naam in het culinaire Rotterdamse aan de tand in Over de Tong. Vandaag chef-kok Sieberen Meerema (52), manager van hotel Quartier du Port in de Veerhaven.

‘Als een malle’

Om te beginnen: hoe doet Rotterdam het nationaal gezien?
Rotterdam gaat als een malle. Te snel? Misschien… Ik kan niet in een glazen bol kijken. Eén ding is zeker: er zijn ontzettend veel restaurants bijgekomen. Neem de Markthal, dan heb je er in een klap duizend restaurants bij. Je ziet ook steeds meer pop-uprestaurants verschijnen net als foodtrucks bij festivals. Het is een explosie, een nieuwe wending.

Wat betekent die piek voor jou?
Laat ik vooropstellen dat mijn hart bij het eten ligt. Ik ben nu een herbergier, maar ik word geraakt door mooie smaken. Ik ben een man van het ‘kom, we gaan lekker ergens lunchen’, bourgondisch. Door de toename van het aantal goede zaken kan dat in Rotterdam steeds meer. Je doet hier dingen. Je drinkt hier bijvoorbeeld een espressootje bij de ene zaak, een gin-tonic bij de andere en bij de volgende zaak ga je langs voor een sateetje. Zo bezoek je op één avond drie of vier verschillende zaken. Dat was twintig jaar geleden wel anders. Eten is veel meer een lifestyle geworden.

Dat vraagt om uitleg…
Eten is vandaag de dag meer dan koken en het gebeurt ook niet alleen meer in de keuken. Eten is een lifestyle geworden. Een combinatie van: gezondheid, zen zijn en loyaliteit. ‘We’, Rotterdammers spreken even bewust ergens af en ‘we’ doen daar een hapje. Ik doe dat ook vaak met mijn vrouw. Een ijsje halen we bij de ijsboer, een koffie bij doppio en voor de vissoep gaan we naar Schmidt. (Schmidt Zeevis, red.) De kwaliteit van eten is ook buitengewoon goed.

‘Zaden zijn voor vogels’

Wat vind je van de hele foodie trend?
Foodie en superfoods zijn marketingtermen. Zo nu en dan ga ik die kant een beetje op; maar dat naar mijn eigen keuken vertalen? No way! Het is ook weleens lekker om niet fit te zijn: om lekker te drinken en lekker te eten. Zaden zijn voor vogels. Het gebeurt in de natuur. Je moet naar de grond kijken en groenten van het seizoen eten. Nu bijvoorbeeld de prei, de wortels en penen. Mensen kijken niet meer om zich heen.

Hoe kenmerkt de smaak van Rotterdam zich?
Behoudend en klassiek. Het is niet voor niets dat zaken als de Ballentent, The Old Dutch en Schmidt Zeevis nog steeds zo goed lopen: dat zijn Rotterdamse klassiekers. Rotterdammers weten daar wat ze krijgen. We zijn ook behoudend: we willen wel hip doen, maar niet te hip. We moeten ook niet hip willen zijn trouwens. We moeten wij zijn: stoer, eigenwijs en niet te preuts.

Hoe zie je de toekomst?
Er komt geen tweede Markthal, er komt geen tweede big bang. Ik denk dat we ook op culinair vlak steady blijven doorgroeien. Rotterdam is een hele leuke stad aan het worden. In de eerste ring van het centrum gebeurt het, maar het loont zeker ook om de buitenwijken in te trekken. Een kroegje in Noord induiken bijvoorbeeld, dat vind ik nou helemaal top.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Over de Tong: ‘Eten is een lifestyle geworden’
Sluiten