Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 18 jan 2016 / 14:50 uur

Ondernemer koopt optrekje in Amsterdam voor 16 mln

Het moet wat kosten, maar dan heb je ook wat. Voor 16 miljoen euro woon je in het duurste penthouse van Nederland. Ondernemer Won Yip heeft het voor elkaar gekregen deze woning aan te schaffen.

Het penthouse komt bovenin de nog te bouwen Pontsteiger aan het IJ in Amsterdam en wordt de duurste woonruimte van het land. Aan ruimte geen gebrek, want het appartement is 1440 vierkante meter groot. En voor het geld krijgt Yip er ook acht parkeerplaatsen en twee ligplaatsen voor een boot bij.

Als de bewoner dus 8 auto’s parkeert heeft hij na 400.000 uur parkeren in hartje Amsterdam (dat is 45 jaar lang 8 auto’s onafgebroken op een parkeerplaats laten staan) zijn geld er alweer uit!

Deel verkopen

Overigens is Yip nog aan het bekijken of hij een gedeelte van de ruimte misschien weer gaat verkopen. Je zorgen maken of Yip dan nog wel genoeg woonruimte heeft, hoe je niet te doen. Hij heeft reeds een prachtig appartement aan de Dam, dat hij voorlopig aanhoudt.

Won Yip is geen onbekende in Amsterdam. Wie een zaak rondom de Dam binnenwandelt, heeft grote kans dat die van Yip is. Nadat hij op 19-jarige leeftijd zijn eerste kroeg in Goes kocht, deed hij daarna vooral zaken in Amsterdam. Inmiddels is hij een van de grootste horeca-uitbaters van de stad. Hij bezit dus bijna alle kroegen aan en rond de Dam, en de keten Bar Players.

Startups

Yip houdt inmiddels ook belangen in horecagelegenheden in Londen en hij investeert in vastgoed en startups. „In de eerste fase van het ondernemersbestaan heb je veel stress, vooral geldstress”, vertelde Yip, zoon van Chinees restaurant-houders, in 2014 aan het blad Quote over hoe hij begon. „De maanden vliegen voorbij en op een bepaald moment gaat het lopen, als het goed is. Dan kijk je naar de hemel en bespreekt met God: Geef me elke maand tien mille en u hoort me nooit meer. Maar als dat is gelukt, wil je toch meer.”

Tussen zijn 23ste en 28ste lukte naar eigen zeggen alles. „Maar juist op het moment dat ik niet meer stuk kon, kreeg ik een geweldig pak slaag, met de beursgang van World Online. Sindsdien ben ik voorzichtiger en heb ik mijn geld vooral in stenen gestopt.”

Japans restaurant

Yip is ook eigenaar van van Sushisamba, een groot Japans restaurant boven in een van de hoogste torens in Londen, met een omzet van jaarlijks 40 miljoen pond.

Dat Yip geld kan uitgeven aan zaken als peperdure penthouses komt mede omdat al zijn zaken naar eigen zeggen schuldenvrij zijn. „Ik heb geen enkele verplichting lopen. Heerlijk. Tegenwoordig is mijn grootste bezigheid het beantwoorden van e-mails.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ondernemer koopt optrekje in Amsterdam voor 16 mln
Sluiten