Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 25 jan 2016 / 23:00 uur

In het riool: poep, condooms en schaapstukken

Onder de grond bevindt zich het rijk der riolen. Metro nam een kijkje en gleed bijna uit over poep, gevulde condooms en stukken schaap.

Riool-elitekorps

Zonder de Waternetmannen van Leidingwerken en Inspectie, zou Amsterdam er heel anders uitzien. Het regenwater blijft liggen, de drollen komen omhoog. Maar gelukkig is er de ‘elite-eenheid’ zoals ze zich met een knipoog noemen, die de ondergrondse stad onderhoudt. Ron de Vries, Jan Kok, Deler Abdulkarim en Roald de Vos werken vaak samen. Ze maken het riool schoon en gaan de aangekoekte resten met hand en schep te lijf in de ontvangstkelders, de tussenstations waar de verschillende riolen op uitkomen en vanwaar het water wordt verder gepompt met als einddoel: de zuiveringsinstallatie bij Westpoort.

https://twitter.com/i/status/691570714227429376

Schaap in riool 1

Dat mensen van alles door de plee spoelen, blijkt wel uit de dikke proppen afval, ook wel ‘schapen’ genoemd, die vastzitten in de pompen. Riooljargon: „het lijkt soms net een heel schaap dat je eruit moet trekken.” Bij een calamiteit rukken ze uit. Of tijdens die hoosbuien van afgelopen zomer bijvoorbeeld. „Wij moeten ervoor zorgen dat het water wordt weggepompt of goed wordt weggevoerd.”

Geen smetvrees

Iemand staat altijd boven als putwacht, terwijl zijn collega naar beneden afdaalt. „Je moet elkaar blindelings kunnen vertrouwen”, licht Ron toe. Bij een grote klus ben je wel eens 24 uur onder de grond en/of sta je als putwacht, „ik zie Jan soms vaker dan mijn eigen vrouw!” Heb je claustrofobie, een zwakke maag, een 9-tot-5-mentaliteit en smetvrees? Dan kun je deze baan vergeten, weet Roald. En ook als je bang bent voor ratten, maakt Deler het rijtje af. „Die komen altijd wel even gedag zeggen.”

Wattenstaafjes

Duo Jan en Ron daalt af in een put op de Mauritskade. Met hoge lieslaarzen en in het felgele beschermingspak, banen ze zich een weg door het water en staan stil op het rioolbordes, waar een continue bruine waterstroom voorbijtrekt. Het is bedompt in de ontvangstkelder, maar het ruikt minder smerig dan het eruit ziet. Dikke lagen poep, wattenstaafjes, kattenbakkorrels, peuken, halve houten hartjes, Glorix-blokjes, onderbroekjes…

Amsterdam doet het safe

„We hebben er weer een!” Ron houdt een goed gevuld condoom omhoog, met een keurig knoopje erin. Hij vist nog een condoom omhoog. En nog een. Amsterdam doet het veilig. „Mooi hoor”, beaamt Jan, „maar gooi ze liever in de prullenbak.”

Schaap in riool 2

Ze komen altijd van alles tegen. Mobiele telefoons, jeans, goudvissen, „maar ook stukken schaap, we hebben het druk na de Offerfeesten.” En heel veel vet. „Mensen, doet uw frituurvet in een leeg melkpak en gooi het bij het vuilnis!” luidt de wijze raad van beider heren. Na het werk douchen ze („niet samen hoor”), dat moet ook van zijn vrouw, verklapt Ron. „Eerst douchen, dan knuffelen.” Hij snapt best dat mensen het ‘vies werk’ noemen, maar hij vindt het vooral heel mooi werk. Met als bijkomstigheid dat ze nooit depressief zijn, besluit hij, „ook al zitten we de hele dag in de put!”

Riool in cijfers

Amsterdam heeft een rioolnetwerk van 4100 kilometer. De stad trekt tot 2022 ruim een half miljard euro uit voor een grote schoonmaak, uitbreiding en het vervangen van bijna 40 kilometer riool, waarvan 32,4 kilometer afvalwaterriolering en 5,3 kilometer hemelwaterriolering (regenwater). De gemeente moet wettelijk zorgen voor het inzamelen en transporteren van stedelijk afvalwater, zoals wc-water, inzamelen en verwerken van afvloeiend hemelwater en het nemen van grondwatermaatregelen in openbaar gebied. Waternet is de uitvoerende partij en zorgt voor een goed onderhoud van de ‘ondergrondse stad’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In het riool: poep, condooms en schaapstukken
Sluiten