Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 17 jan 2016 / 16:11 uur

Gretige handjes en ‘Ajax-tulpen’ op de Dam

Voor het vijfde jaar achter elkaar sloegen de tulpenkwekers de handen ineen om de aftrap van het tulpenseizoen te vieren met Nationale Tulpendag. Tijdens het lentefeestje konden alle grijpgrage handjes weer naar hartenlust plukken op de Dam, waar ruim 200.000 tulpen in alle kleuren van de regenboog met hun kopjes trots omhoog ‘ready to pick’ stonden.

Officieel tulpje

Minister Koenders en loco-burgemeester Kajsa Ollongren doopten de Spinoza tulp, vernoemd naar de filosoof die pleitte voor tolerantie en gastvrijheid. Het tulpenfestijn staat dit jaar in het thema van het EU-Voorzitterschap van Nederland en in tulpen geschreven staat er ‘EU 2016’ voor aanvang, waarvan na een paar uur stevig plukken niets meer over was.

Uitpuilende Dirk tassen

Maximaal twintig tulpen per persoon, luidt de richtlijn op de Dam. Maar aan de volgepropte kinderwagens en uitpuilende Dirk XL tassen te zien, houdt niet iedereen zich daaraan. „Je wilt niet weten hoe gretig de mensen hiervan worden”, vertelt tulpenkweker Jaap Monster. Hij begrijpt het ergens ook wel, „deze bloem is het Hollandse visitekaartje, die wil je gewoon in huis hebben.” Eerder die dag stopte een auto vlak voor grote bloementuin en kwam een bruidegom aangesneld, „of hij met zijn kersverse bruidje tussen de tulpen op de foto mocht, die heb ik wel even voorgelaten.”

Ajax-tulp

De bontgekleurde tulpen met namen als Purple Prince, White Dream en Yellow Gold verdwijnen rap in de plastic tassen. De orgelman zet maar weer eens Tulpen uit Amsterdam in, op de grond verzamelen zich de eerste geknakte bloemen en de selfiestick maakt overuren op de Dam. Rudy Villarreal vult met zorg een tas voor hem en een tas voor zijn zus en de rode tulpen zijn favoriet, „ik noem ze altijd Ajax-tulpen, zo mooi rood.” De Amsterdammer is groot tulpenfan en heeft in zijn tuintje in Osdorp 2500 bollen geplant. Hij kan niet wachten tot ze allemaal uitkomen, „ik word blij van elke tulp die uitkomt, dus ik word heel gelukkig de komende tijd.”

100 dagen

Tussen vier en half vijf zijn de 200.000 tulpen helemaal op, weet Linda van der Slot van Tulpen Promotie Nederland. ,,Dus het is nu echt pakken wat je pakken kan.” Ze snapt de populariteit en de rijen wachtende mensen wel. Het is zo’n oer-Hollands product, „Past perfect in het rijtje van de klompen en de kaas. En het is gratis, dat werkt ook wel mee.” Het tulpenseizoen duurt ongeveer honderd dagen, „misschien maakt dat het ook wel zo bijzonder, dat het tijdelijk is.” Zelf heeft ze minimaal drie bosjes per week in huis staan, „dat krijg je als je getrouwd bent met een romantische tulpenkweker.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gretige handjes en ‘Ajax-tulpen’ op de Dam
Sluiten