Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 24 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

Geen kater! belooft Hangover Center op de Wallen

Midden op de Wallen zit het Hangover Information Center. Behalve veel informatie, kun je een blauw ‘wonderdrankje’ in het minipandje krijgen.

Witte jassen

Een groepje Spaanse toeristen staat met open mond door de ramen te kijken, terwijl hun gids het over een ‘resaca’ heeft en hoe deze te bestrijden. Er wordt enthousiast geknikt. Waar hier vroeger de bijna naakte meisjes achter de ramen zaten, zitten er nu twee mannen in witte jassen, die mooi afsteken bij de honderden flesjes met daarin een blauw goedje.

Vijf euro

Het mini-informatiecentrum trekt altijd veel bekijks, weet apotheker Jan van der Lende. Hij is bedenker van het bijzondere drankje dat vanwege medische reglementen geen anti-katerdrankje mag heten, maar het wel is. Voor vijf euro -„net zo duur als een Whiskey”- is de Reset Afterdrink te koop en het belooft de day after geen kater.

https://www.instagram.com/p/uthzPAS6cJ/

Eureka!

Toch is hier het voornaamste doel geïnteresseerden in het weekend (dan is het van 16:00 – 01:30 uur geopend) te informeren over katers, licht exploitant Michiel Kleiss toe. Hij is zowel arts -„niet meer prakkiserend”- als restauranteigenaar van Anna en Harkema, beide op een steenworp afstand en kon twee jaar geleden het oude bordeel huren. Op een dag beleefde hij een Eureka-moment. Kleiss, gek op mooie wijnen, maar niet op de koppijn de dag erna, bedacht dat dit de plek bij uitstek was voor een informatiepunt. Hij hoorde over het anti-katerdrankje, belde apotheker Jan en een gouden samenwerking werd geboren.

In sixpacks

Drie-en-een-half jaar deed de perfectionistische apotheker erover om de juiste samenstelling te krijgen. Hij testte het onder meer onder zijn hockeyvrienden „die bestellen het nu online in sixpacks!” en bij 1800 studenten van een grote studentenvereniging die het drankje meekregen na een introductiefeest. „Tachtig procent had de volgende ochtend veel minder tot geen last van een kater.” En dat ze dat lieten weten in een enquête van 35 vragen per sms, zegt wel genoeg, „daar heb je echt geen zin in als je een kater hebt.”

Antioxidanten

Geen hoofdpijn, trillerig gevoel en het ‘laat-alsjeblieft-de-gordijnen-dicht-syndroom’ en hoe dat nou kan? Heel simpel eigenlijk, lacht de apotheker uit het Gooi. „Dat niemand er eerder op is gekomen!” In het uitgebalanceerde drankje zitten heel veel mineralen en voedingsstoffen die het alcoholgif acetaldehyde, dat voor dat ellendige brakke gevoel zorgt, afbreken. „Het zit stampvol antioxidanten, erg gezond dus.” Lekker is het niet. Dat komt door de zwavel die een rotte eieren lucht veroorzaakt, verklapt hij. Atten dus.

Ook BN’ers…

Ervaringsdeskundige Kleiss neemt het wonderdrankje twee tot drie keer per week, „niet omdat ik elke avond laveloos ben, maar omdat ik een paar wijntjes wil drinken en de dag erna ook wil sporten.” Ook bankdirecteuren, doktoren en anderen met verantwoordelijke banen behoren tot de clientèle. Of mensen die op wintersport gaan, „na de après-ski fris de piste op.” En ook BN’ers… „maar daar kunnen we niets over loslaten.”

Niet delen

Het gebruik is simpel, vervolgt de apotheker. Neem het in voordat je gaat slapen. „Leg het flesje voor het uitgaan op je hoofdkussen, dan vergeet je het zeker weten niet.” Maar mocht je onverwachts een logé(e) in je bed hebben: nóóit delen! „Anders werkt het niet.” Om een dubbele kater de ochtend erna te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen kater! belooft Hangover Center op de Wallen
Sluiten