Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 12 jan 2016 / 08:00 uur

De fietskoerier gaat hárd

Steeds meer bedrijven en particulieren maken gebruik van de razendsnelle diensten en getrainde benen van de fietskoerier.

Bloed en tanden in tas

Zijn rugzak is nu leeg, maar daarvoor nog tot de naad toe gevuld met tanden die hij van de tandtechnicus naar de tandarts bracht op zijn racefiets. Het was geen ‘spoedje’, dus het zal een kilometertje of 28 per uur zijn geweest in plaats van dertig tot veertig: bij een spoedje moet het goedje binnen een half uur op de plek van bestemming zijn, ,,anders krijg ik geen geld.” Mark is een van de oprichters van De Fietskoerier Amsterdam, fietst zo’n 120 kilometer op een gemiddelde werkdag en kent de stad op zijn duimpje. Als een ware Mark-Mark fietst hij van advocatenkantoor X om contracten bij een cliënt af te leveren tot apotheker Y om medicijnen weg te brengen. Of bloed van de bloedbank, „dat vind ik altijd wel een bijzonder idee, dat mijn hele rugzak vol bloed zit.”

View this post on Instagram

Another day at the office…#messlife #duurzaamtransport #amsterdam #fixedgear #dfka

A post shared by De Fietskoerier Amsterdam (@defietskoerieramsterdam) on

Creatief fietsen

Om overal op tijd te komen, doet hij wel eens aan creatief fietsen. Er wordt wel eens een rood stoplicht genegeerd of een stoepje gepakt, „Maar alles met beleid. Ik heb een goed inschattingsvermogen en zal nooit iemand omverrijden.” Aan echte voorzorgsmaatregelen voordat ‘ie hem aantrapt, doet de fietskoerier die altijd glimlacht onderweg, niet, behalve natuurlijk het opzetten van een helm, „dat is verplicht.” En het aantrekken van zijn geliefde fietsbroek: boven nul is dat altijd een iets kortere kettingproof broek met daaronder ondergoed met een ’versterkt kruis’, dat zit tenslotte net wat lekkerder op het zadel. Bij ijzel is het extra opletten geblazen op zijn lichtgroene stalen ros, „maar ik ben eigenlijk maar een keer vol onderuit gegaan, toen er een dik pak sneeuw lag.”

Prinsessenbal

Tussenstop bij Castingbureau Groen op Oudezijds Achterburgwal om een grote envelop vol acteurscontracten op te halen. Ze maken daar graag gebruik van de fietskoerier, vertelt een medewerkster. En nog geen enkele klagende acteur aan de telefoon gehad, wat betreft de ontvangen contracten tenminste, want „alles komt altijd mooi op tijd aan.” Een ‘verdacht pakketje’ heeft hij nog nooit weggebracht, wel uitnodigingen voor het Prinsessenbal in het Amstel Hotel of flyers voor een beurs, „dan is je eindpunt ineens een standje midden in de RAI.”

Wedstrijdje

Ja, deze snelle fietskoerier komt nog eens ergens en is niet te stoppen op zijn Bianchi Pista zonder remmen, „daar wen je aan.” Grootste irritaties: asociale taxichauffeurs -hij is eens op een motorkap beland- , brommers op het fietspad en onoplettende toeristen. Concurrentie met andere koeriers is er altijd, „we doen heus wel even een wedstrijdje hard fietsen als we toevallig naast elkaar bij het stoplicht staan.” Of tijdens de ‘alleycats’, de illegale straatraces voor fietskoeriers. „En ik ben ooit 31ste van de wereld geworden tijdens de wereldkampioenschappen.”

Droomvrouw-dilemma

Wat zou hij doen als hij op de fiets zit voor een spoedje en in zijn ooghoeken de vrouw van zijn dromen ziet? De fietskoerier begint te lachen. „Ik zou een knipoogje geven en er als een speer vandoor gaan.” De vrouw kan immers wachten, het spoedje niet. Mark heet trouwens ‘Boetes’ van achteren en dat komt soms heel mooi uit. Onlangs fietste hij door rood, waarna een agent hem aanhield. Hij wilde een bon uitschrijven en vroeg om zijn achternaam. „De beste man keek daarna naar mijn voertuig, moest hard lachen en ik mocht snel wegfietsen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De fietskoerier gaat hárd
Sluiten