Job Halkes
Job Halkes Binnenland 27 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Column Pedro Peters: Op metrostations de zee horen

Als ik vroeger met mijn kinderen naar de Efteling ging, was Holle Bolle Gijs met zijn ‘papier hier’ al favoriet. Hoeveel superspannende attracties er ook bij komen, Holle Bolle Gijs blijft in trek. Ik zie het nu weer bij mijn kleinkinderen. Goed gedrag belonen op een ludieke manier werkt blijkbaar goed. Dat zagen we ook bij de test die we vorig jaar deden met een automaat waarin reizigers hun lege blikjes en petflessen konden gooien. Voor elk flesje kreeg je 15 cent, te besteden in de winkels op het metrostation of te doneren aan het ’goede doel’, het Seacleaners-Int project van dierentuin Blijdorp. Zij verwijderen plastic afval uit onze zeeën. En werkte het? Jazeker; we zamelden 10.000 flesjes in en 80 procent koos voor het goede doel.

Vanaf deze week breiden we uit en kunnen lege flesjes en blikjes worden ingeleverd op 13 grotere metrostations. Ook is er nu korting op meer producten. Van koffie bij Man met Bril, BroodjesExpress, een rondvaart met de Spido tot zelfs korting op een tattoo.

Waarom doen we dit? Natuurlijk verwacht ik niet dat we de wereld met de komst van deze automaten echt veranderen, maar alle beetjes helpen en het maakt ons OV leuker. Het past in een reeks: door het inzetten van verschillende soorten ‘wachtverzachters’ ervaren reizigers hun wachttijd op de stations als korter en prettiger. Zo passen we bijvoorbeeld het licht aan, draaien we speciaal geselecteerde muziek en voorzien we liften van speciale folie die vieze pisluchtjes neutraliseert. We planten een RET-bos en ook de petflesautomaten dienen meerdere doelen: ze gaan zwerfafval tegen, we helpen een goed doel en het is gewoon leuk.

Om de automaten nog wat opvallender te maken, hoor je op de stations waar ze staan af en toe het geluid van de zee. Op het scherm zie je vissen rondzwemmen en bij elk flesje of blikje dat in de automaat verdwijnt, hoor je de zee. Hopelijk wordt onze uitvoering van ‘Holle Bolle Gijs’ gewaardeerd en wordt er veel gebruik van gemaakt. Wellicht gaan kinderen er zelfs flesjes voor inzamelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Column Pedro Peters: Op metrostations de zee horen
Sluiten