J. Geerdink
J. Geerdink Binnenland 30 jan 2016 / 09:00 uur

‘Bommeldingen Amsterdam werk van Russische hackers’

De drie bommeldingen op middelbare scholen in Amsterdam van donderdag zijn opgeëist door het Russische hackerscollectief Evacuation Squad. Dat laat de groep in een mail aan Het Parool weten, zo schrijft de Amsterdamse stadskrant. Volgens de mail zit Evacuation Squad ook achter bommeldingen in Parijs, Oslo, Stockholm en meerdere Engelse steden.

Tegenover The Independent maakten de pro-Putin hackers eerder al hun beweegredenen kenbaar. „We haten de Amerikaanse overheid, we haten autoriteit en houden ervan chaos te veroorzaken”, tekende de Britse krant op. Via Twitter riepen de Russen mensen op aanvragen voor bommeldingen in te sturen. Tegen betaling van vijf dollar zou Evacuation Squad de aanvragen vervolgens uitvoeren.

Terroristische hoek

Drie Amsterdamse scholen, waaronder het Amsterdams Lyceum en Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert, kregen zo’n bommelding binnen. Burgemeester Eberhard van der Laan liet donderdag weten dat de dreiging „uit terroristische hoek" kwam. Hij heeft een strafrechtelijk onderzoek laten instellen om de dader(s) te achterhalen.

Reageer op artikel:
‘Bommeldingen Amsterdam werk van Russische hackers’
Sluiten