Saloua Ousseur
Saloua Ousseur Binnenland 14 jan 2016 / 09:00 uur

Blond bier van Rotterdams onkruid

Een nuttige en misschien zelfs lekkere oplossing voor het Vierhavengebied in Rotterdam. Twee studentes van de Willem de Kooning Academie, Jamy van Baarsel en Kimberly Kluskens hebben een speciaal bier gebrouwd met onkruid uit het braakliggende landschap.

Schoolopdracht

Hoe zijn jullie hierop gekomen?
We moesten voor een schoolopdracht een project opbouwen in het Vierhavengebied in Rotterdam. We gingen de omgeving in en zagen vooral veel braakliggend land. We wilden dat gebied ook onder de aandacht brengen. We zagen veel onkruid, dus probeerden we daar wat dingen mee. We hebben geëxperimenteerd met koffie en plastic, maar dat was niks. Er is de laatste tijd steeds meer interesse in speciaal bier en in de middeleeuwen werd bier ook gebrouwd met onkruid. Dus gingen we daar mee aan de slag.

Havenkruit

Hoe hebben jullie het bier gebrouwd?
We vonden 35 verschillende soorten onkruid. Daar hebben wij er zes van geselecteerd. Dat hebben we gedaan in samenwerking met de buurtbewoners en advies van Erik van der Lugt van brouwerij de Pelgrim in Delfshaven. Het brouwen hebben we gedaan in samenwerking met een kleine startup brouwerij Browery. We hebben in totaal twintig liter blond bier gemaakt genaamd Havenkruit.

Hoe smaakt het bier?
Het heeft een zware nadruk. Het smaakt heel erg naar zoetstokken en je proeft het onkruid echt goed. Wel op een goede manier natuurlijk. Het is erg kruidig en bloemig. Het overgebleven onkruid hebben we trouwens gebruikt om papier van te maken voor het label, viltjes en de verpakking.

Toekomst

Wat gaan jullie nu met het bier doen?
We gaan er eerst voor zorgen dat we een voldoende halen. Maar we zijn al benaderd door geïnteresseerden. We hebben het met veel plezier gebrouwd, maar het zou wel heel tof zijn als het uiteindelijk echt te bestellen is in cafés. We krijgen veel steun uit de bierwereld, terwijl we wel dachten dat het een echte mannenwereld zou zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Blond bier van Rotterdams onkruid
Sluiten