Carolien Tsao
Carolien Tsao Binnenland 23 jan 2016 / 13:40 uur

Armste Rotterdammers winkelen voortaan gratis

De Rotterdamse Stichting Met Zuid wil met een nieuw winkelconcept de armen in de stad tegemoetkomen. De Swingmarket is een sociaal warenhuis en heeft zaterdag officieel haar deuren geopend in winkelcentrum Keizerswaard. Het is voor iedereen toegankelijk, maar minder bedeelden kunnen er met een pasje gratis boodschappen doen.

Het warenhuis is er voor mensen die, om wat voor reden dan ook, niet meer bij de voedselbank terecht kunnen. Om voor de Swingmarket in aanmerking te komen, moet wel een aanvraag ingediend en goedgekeurd worden. Bij het warenhuis worden geen pakketten gemaakt zoals bij voedselbanken, maar kunnen de 220 gezinnen die momenteel een pas bezitten zelf uitzoeken wat ze nodig hebben.

Verspilling

Vooraf samengestelde pakketten zouden volgens de stichting leiden tot verspilling. “Dat is een groot probleem”, aldus Marij de Ronde van het sociaal warenhuis tegenover RTV Rijnmond. “De helft van de inhoud blijft vaak staan, omdat klanten de aangeboden spullen niet lusten of om andere redenen niet willen hebben. Ik vind dat mensen zelf moeten nadenken over wat ze deze week nodig hebben om te kunnen overleven.”

Naast voedsel kunnen de gezinnen bij de Swingmarket terecht voor kleding, speelgoed en andere non-foodproducten. Ook kan er huisraad worden gekocht.

Limiet

Het maandelijks tegoed is beperkt, zodat gebruikers leren om verantwoord met geld om te gaan. Stichting Met Zuid wordt in dit project onder meer gesteund door het Oranje Fonds en hoopt de komende jaren in meerdere steden soortgelijke winkels te openen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Armste Rotterdammers winkelen voortaan gratis
Sluiten