Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 2 dec 2015 / 08:18 uur

Zij halen de neptieten en autobanden uit de grachten

Drijfvuilvishelden Hennie en Rinus

Strijkbouten, surfplanken, een compleet paar Nikies maat 42, een roze neptiet met een nog rozere tepel… Je kunt het zo gek niet bedenken of drijfvuilvissers Hennie Westerman en Rinus Verhoef halen het uit het water vandaan met een mechanisch net, een schep of de grijper die doet denken aan dat ding op de kermis waarmee je altijd bot vangt. Op de SB32 van Waternet wordt nooit bot gevangen, figuurlijk tenminste. Vijf dagen per week houden zij de grachten schoon en zonder de drijfvuilvissers zou de stad een smerig zooitje worden, heel zacht uitgedrukt.

Extra druk na Gaypride

Na Koningsdag en Gaypride is hun bak tot de nok toe en ver daarboven gevuld, maar ook wanneer het hard heeft gewaaid en alles vanaf de wal in het water valt en blijft drijven, hebben de mannen het drukker dan normaal. De vangst bestaat vaak uit heel veel plastic, blaadjes, snoepwikkels, blikjes bier van alle merken (leeg), strandballen (leeg), condooms (vol) en autobanden en alles gaat na een werkdag per direct naar Noord waar het afval wordt geloosd.

Water onder zijn kloten

De stoere mannen zijn gekleed in een flitsend geel zwemvest, water afwerende schoenen en in de winter een thermoslegging onder de broek, het kan behoorlijk koud worden. ,,Ik moet altijd water onder mijn kloten hebben”, verklapt Hennie. ‘De mooiste baan van de wereld’ noemt hij het. ,,Een kantoorbaan mij niet gezien, Amsterdam is prachtig vanaf het water.”

Ook dode lichamen

Toch zijn er ook minder plezierige aspecten. Schipper Hennie vertelt dat hij in zijn drijfvuilviscarrière drie lichamen in het water heeft gevonden. Hij schudt zijn hoofd, „dat is geen fraai gezichtje hoor, iets dat op je netvlies blijft gebrand.” Ze komen ook wel eens Dixies op hun kant op het water tegen. ,,We halen ze binnen en hoewel de shit er al uit is gevallen, is het niet echt een lekker idee.” Ha Hennie! begroet de kapitein van rondvaartboot Ramses Shaffy zijn watercollega. Hennie zwaait terug en maakt een joviaal koffie-drinkgebaar, „ons kent ons hier.”

Geen sjans, wel bekijks

Hij heeft veel aanspraak en bekijks van toeristen die de watermannen maar wat graag op de foto zetten, maar sjans van vrouwen heeft hij nooit, zo zegt hij. „Dan krijg ik een klap voor mijn harses van moeders de vrouw!” Vroeger was het water bij de Wallen favoriet, maar tijden veranderen. De vrouwen achter de ramen schrikken als ze een camera zien en trekken snel de gordijntjes dicht. Rinus haalt zijn schouders op en vist een blikje uit het water. „De Amsterdamse gezelligheid is hier helemaal verdwenen.”

Waternet heroes

Vlakbij het station minderen de Waternet-helden vaart. „Nu moeten jullie effe goed opletten, dit hebben wij speciaal voor jullie gemaakt.” Ze wijzen naar een brug en beginnen te grijnzen. TODAY I LOVE YOU staat er in neonletters op. „Maar morgen ook nog wel.” Iets verderop drijft een mooie voetbal in het water en de schipper zegt met een knipoog dat ‘ie die er wel uit wil vissen voor zijn kleinzoon. „Meteen een cadeautje voor Sinterklaas.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zij halen de neptieten en autobanden uit de grachten
Sluiten