Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 1 dec 2015

Versnelde aanpak van horrortraject in Zaanstreek

Er moet versneld een oplossing gezocht worden voor het horrortraject tussen Uitgeest-Zaandam-Amsterdam, de Zaanlijn. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde dinsdag voor een motie om de knelpunten op deze meest beklaagde spoorlijn op korte termijn aan te pakken.

Liesbeth van Tongeren, Kamerlid voor GroenLinks, diende de motie in. Ze is blij dat een meerderheid zich achter haar schaart in de week dat er een massaclaim tegen NS is aangekondigd vanwege het tekort aan zitplaatsen. „Al tijden klagen reizigers steen en been over bomvolle treinen op de Zaanlijn”, zegt Van Tongeren in een reactie.

‘Overwinning voor Zaanstreek’

„Dit is een overwinning voor Noord-Holland, de Zaanstreek en de treinreiziger. Het is nu aan NS, Prorail en staatssecretaris Dijksma om geen geld op te plank te laten liggen, maar reizigers zo snel mogelijk weer te laten zitten op de Zaanlijn.”

De originele planning is dat de reiziger op dit traject in 2028 elke tien minuten op een trein moet kunnen stappen. Volgens Van Tongeren is er voor een 10-minutendienst bij de sprinters echter onvoldoende infraruimte.

De aangenomen motie is de eerste overwinning van Van Tongeren in haar strijd om door heel Nederland spoorknelpunten aan te pakken en meer sporen aan te leggen. De aanpak van de lijn waar jaarlijks het meest over geklaagd wordt wat betreft volle treinen, is in haar ogen een mooi begin.

Reizigersorganisatie Rover ontving vorig najaar een recordaantal van 17.000 klachten over te volle treinen. Ruim zevenhonderd klachten hadden betrekking op twee sprinters op de Zaanlijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Versnelde aanpak van horrortraject in Zaanstreek
Sluiten