Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 16 dec 2015

Superveilig dankzij vurige mannen in kersttrui

Brandweermannenpak met reflecterende strepen of de geïmpregneerde kersttrui met gebreide brandweerwagentjes erop van oma Greet: de vurige jongens van Amsterdam-Amstelland kazerne Duivendrecht staat echt álles.

Brandweer Amsterdam-Amstelland wenst u veilige feestdagen!

Gepostet von Brandweer Amsterdam-Amstelland am Mittwoch, 16. Dezember 2015

nbsp;

‘Lekker binnenbrandje’

Vaak blussen ze een containerbrandje, regelmatig halen ze een kat uit de boom en er zijn van die dagen dat ze als topmodellen moeiteloos de ene pose na de andere aannemen. Vrijwillige brandweermannen Preben Brasik en Tom en Bob Trotsenburg vinden het prima, zo voor een ochtendje. „Maar ik zou niet elke week in het Makro-krantje hoeven.” Denk maar aan iets leuks, roept de fotograaf de jongens toe. „Een lekker binnenbrandje bijvoorbeeld.” Ze beginnen meteen breeduit te lachen en de fotograaf klikt tevreden: „mooi, vasthouden dit.”

Feestdagencampagne

Tijdens de feestdagen rukt de brandweer drie tot vier keer vaker uit dan normaal omdat mensen niet altijd even handig omgaan met brandgevoelige situaties. De brandweer bedacht de Feestdagencampagne om de brandveiligheid onder de aandacht te brengen. „Wist je dat sommige mensen nog steeds echte kaarsen in hun kerstboom hebben?” Tom gooit zijn handen de lucht in. „Daar begrijp ik echt helemaal niets van. Levensgevaarlijk!” Of ‘van die veel te droge kerststukjes’ met kaarsen erin. „Het brandt zo.” Alle drie kijken ze ineens heel streng. „Als je toch iets aan wilt steken, laat het dan nooit onbeheerd achter.” Een brand met kerstmis wil je echt niet, vervolgen ze. Het betekent meteen het einde van je feestje en heeft verstrekkende gevolgen.

Decemberbrandjes

Ook het einde van hun feestje trouwens, want de broers hebben dienst op tweede kerstdag, samen met hun vader. Geen druppel alcohol op het kerstmenu van de brandweerfamilie, dat halen ze wel weer een ander keer in, want binnen vijf minuten moeten ze op de kazerne zijn. De rappe mannen trekken in 20 seconden hun pak aan en stappen in de brandweerwagen, waar de naamloze mascotteleeuw achterop de mannen wat extra geluk brengt. De afgelopen jaren hebben ze best wat brandjes geblust tijdens de decembermaand die vaak door nalatigheid ontstaan. Het te veel doorstekkeren van elektra is not done -„lees de gebruiksaanwijzing”- en geef je kerstboom water, zodat ‘ie niet te droog wordt.

Laat je blinddoeken

Laat je eens blinddoeken, is hun volgende tip. Niet door hen en niet voor een spannend kerstspelletje, maar om te kijken of je de vluchtroute in je eigen huis weet wanneer je niets meer ziet. „Na 90 seconden heb je totaal geen zicht meer als er brand uitbreekt, dus ken je vluchtroute.” Dat iedereen zijn kerstjurkje of mooie oud-en-nieuwpak impregneert, is natuurlijk een grote utopie, „maar zou wel ideaal zijn”, verzucht Bob in zijn brandveilige trui, die trouwens te winnen is via de Facebookpagina van Brandweer Amsterdam-Amstelland. Met een beetje brandweermannenzweet erin. „Maar wel geïmpregneerd zweet, lekker veilig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Superveilig dankzij vurige mannen in kersttrui
Sluiten