Job Halkes
Job Halkes Binnenland 9 dec 2015 / 16:35 uur

Rotterdam zet verf in tegen wildplassers

Rotterdam gaat met verf de strijd aan tegen wildplassers. Op drie plekken in de stad is speciale verf aangebracht waardoor de urine niet meer wordt opgenomen in stenen. Dat voorkomt schade aan de gebouwen en stankoverlast. Het betreft voorlopig een pilot van zes maanden. Daarna wordt er gekeken of de verf het beoogde effect heeft gehad.

Volgens verfleverancier Frans van Wijnen werkt het simpel. „De verflaag voorkomt dat het vocht doordringt tot de steen. Deze is waterafstotend. Normaliter trekt de urine in in de steen en dat gaat stinken.” Met het aanbrengen van de verf loopt Rotterdam voorop in Nederland. „Alleen in Meppel loopt een soortgelijke proef. En ook in Gent gaan we binnenkort beginnen.”

Wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte) mocht woensdag als eerste het geverfde muurtje naast het stadhuis testen. „Oh, je ziet inderdaad verschil”, merkt Eerdmans als hij een waterpistool leegt op het geverfde gedeelte. Het water loopt terug langs zijn schoenen. „Ik ben blij dat het nu water is, want met urine kan je je schoenen weggooien.”

Eerdmans komt met zeiknota

Als de proef bevalt, wil Eerdmans meer plekken in de stad voorzien van z’n coating. „Er komen steeds meer mensen naar Rotterdam, dat heeft als nadeel dat meer mensen hun behoefte willen doen.” De wethouder is bezig met een zogenaamde zeiknota vol met maatregelen. Die moet volgend voorjaar verschijnen. „Wildplassen is vervelend voor bewoners. Het stinkt en het komt het veiligheidsgevoel niet ten goede.”

Elders in de stad lopen ook andere trajecten om het wildplassen tegen te gaan. „Op de Witte de Withstraat komt straks een mobiele unit te staan waar ook vrouwen en mensen met een handicap kunnen plassen. Want we merken dat er in dat gebied veel overlast is”, aldus Eerdmans.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdam zet verf in tegen wildplassers
Sluiten