Job Halkes
Job Halkes Binnenland 2 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Regensensor voor fietsers zorgt voor verkeerschaos

De nieuwe regensensor bij fietsverkeerslichten op de kruising van de Bosdreef en Boezemweg is prettig voor de fietsers, maar vervelend voor omwonenden en automobilisten. Doordat de verkeerslichten vaker op groen gaan voor tweewielers kan het andere verkeer nauwelijks doorrijden. De VVD wil dat de gemeente per direct stopt met de proef.

„Ik denk dat het echt een verkeerde keus is”, zegt VVD-raadslid Jan Willem Verheij tegen het AD. „Op dit soort dagen zijn er sowieso al minder fietsers vanwege het slechte weer. Die pakken de auto of het openbaar vervoer. We zijn dus voor die paar fietsers een enorme puinhoop aan het creëren. Dat maakt Rotterdam onaantrekkelijk voor mensen die hier werken.” Ook de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk heeft kritiek, want de bewoners zitten vaker in de uitlaatgassen.

De gemeente laat weten dat er nog geen cijfers zijn. De verkeersstromen worden wel gemeten via onder meer Google Maps. „We maken elke minuut een screenshot waarin we kunnen zien of er wel of geen vertraging is geweest. Daarbij moeten we ook rekening houden met externe factoren zoals bijvoorbeeld een file op de A20. Die heeft directe gevolgen voor het onderliggend wegennet.” Samen met andere data wordt later een analyse gemaakt.

Data analyseren

Daarnaast levert een aantal verkeerslichten in de stad zelf ook data, waaruit de gemeente wachttijden, de intensiteit van het autoverkeer en andere nuttige informatie kan halen. „Met die data kunnen we een goede vergelijking maken tussen een periode mét en een periode zonder regen. Op deze locatie is die verbinding pas over twee weken beschikbaar”, aldus een woordvoerder. Met deze twee soorten gegevens kunnen we analyseren hoe de verkeersafwikkeling op de kruising verloopt.”

Wel laat de gemeente weten naar de instellingen te kijken. „Misschien zijn die instellingen voor verbetering vatbaar, in het begin is het altijd zoeken naar de juiste balans. Het is een proef.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Regensensor voor fietsers zorgt voor verkeerschaos
Sluiten