Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 1 dec 2015 / 12:38 uur

Hartstilstand? Beter niet in Amsterdam

Laten we hopen dat het je nooit overkomt, maar mocht je een hartstilstand krijgen, zorg dan dat je in de buurt van Nutter bent. In dit Overijsselse gehucht is de kans op reanimatie door een buurtgenoot namelijk het grootst. Daarentegen ben je in Amsterdam vrijwel kansloos als je op je stadsgenoten bent aangewezen.

In Nederland overlijden elke dag 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis.

View post on imgur.com

De kans op hulp van een buurtbewoner binnen zes minuten na een hartstilstand is in het Twentse dorp Nutter dus het grootst, met 29 procent gerregistreerde burgerhulpverleners. In 230 plaatsen is de kans dat iemand gereanimeerd wordt door een buurtbewoner echter nihil omdat er nauwelijks burgers geregistreerd staan die kunnen reanimeren, concludeert de Hartstichting in een onderzoek. Zo is in Amsterdam slechts 0,01 procent burgerhulpverlener.

Volgens de stichting hebben 2 miljoen mensen recent leren reanimeren. Toch kunnen slechts 90.000 van hen worden opgeroepen via een oproepsysteem op het moment dat iemand plotseling een hartstilstand krijgt. „We roepen Nederlanders die kunnen reanimeren op zich aan te melden als burgerhulpverlener’”, zegt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting. „Met 80.000 extra burgerhulpverleners worden 2.500 levens per jaar gered.”

Overijssel is de provincie met het hoogste percentage burgerhulpverleners; 1,6 procent van de bevolking staat hier geregistreerd. Zuid-Holland (0,1 procent) heeft het laagste percentage.

Reageer op artikel:
Hartstilstand? Beter niet in Amsterdam
Sluiten