Job Halkes
Job Halkes Binnenland 16 dec 2015 / 06:05 uur

D66 boos over illegaal cameratoezicht Witte de With

Rotterdam heeft mogelijk de wet overtreden door illegaal camera’s te plaatsen in de Witte de Withstraat. Een bezorgde Rotterdammer die daarvan aangifte wilde doen, werd door de politie tot tweemaal toe weggestuurd. D66 is woedend en wil opheldering van het stadsbestuur.

De man zag tot zijn verbazing dat er plots camera’s hingen in de Witte de Withstraat. Omdat er geen borden hingen waarop staat dat er cameratoezicht actief is, wilde de man aangifte doen. De politie nam volgens hem zijn klachten niet serieus. Pas bij een derde poging werd de aangifte opgenomen. Hoewel de gemeente tegenover de man de fout min of meer erkende, werd de zaak toch geseponeerd.

D66-fractievoorzitter Salima Belhaij vindt dat onbegrijpelijk en is boos. „De gemeente moet voldoen aan de regels. We hebben daar afspraken over gemaakt, maar blijkbaar gaat het niet altijd goed. En als een bezorgde burger zich dan meldt, hoe gaat de politie daar dan mee om?” Volgens haar is het een ernstige zaak dat mensen zomaar worden gefilmd zonder waarschuwing vooraf. „Rotterdammers hebben er recht op om te weten of er een camera draait.”

Evaluatie

D66 wil dat de inzet van camera’s in de stad wordt geëvalueerd. „Er moeten duidelijke afspraken komen over de inzet van camera’s en hoe we met het instrument omgaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
D66 boos over illegaal cameratoezicht Witte de With
Sluiten