Saloua Ousseur
Saloua Ousseur Binnenland 22 dec 2015 / 15:45 uur

Buren van de Rotterdamse Bieb: Elmar Levy

De redactie van Metro Rotterdam zit in de Rotterdamse Centrale bibliotheek, een broeinest van creativiteit en levendigheid. Maar wie zijn die mensen in de bieb? Hoe ziet hun leven eruit? Elke dag stellen we iemand aan je voor.

Naam: Elmar Levy
Leeftijd: 21
Studie: Luchtvaartdienstverlening

Wat doe je in de bieb?
Ik zit hier normaal om even te lezen en tot rust te komen, maar vandaag ben ik hier vanwege een speciale reden. Ik ben een kaart aan het schrijven voor mijn vader. Ik moet stage lopen met kerst en ik koop wel een cadeautje voor hem, maar ik wilde dit jaar ook iets emotioneels geven. Mijn moeder is namelijk vier jaar geleden overleden en mijn vader heeft heel hard gewerkt om zijn gezin te steunen. Hij is er altijd voor ons. Daarom ik wil mijn gevoelens en waardering voor de laatste jaren overbrengen.

Wie was jouw moeder?
Ze was een energieke, vrolijke vrouw. Ze stond altijd voor iedereen klaar en ze probeerde haar blijdschap aan iedereen door te geven. Ze luisterde altijd en wist precies hoe je je voelde. Mijn moeder zei dat je de wereld een betere plek kon maken door elke dag iets positiefs te doen. Ze is op een vreselijke manier overleden. Altijd gezond, niks aan de hand, totdat ze een bloedprop in haar been had die doorschoot naar boven. Ze had een favoriete stropdas en die draag ik zelf soms, zodat ze dichter bij me is.

Heeft deze gebeurtenis jou veranderd?
Zeker. Ik denk aan haar bij elke beslissing die ik neem. Ik probeer positiever te zijn. Soms is dat wat moeilijker, want mensen zeggen weleens heel nare dingen tegen me. Maar ik doe mijn best. Mijn moeder vond elke prestatie, hoe klein dan ook, belangrijk. En we vierden alles. Dat houd ik nog steeds vol. Ik wil haar trots maken. Ik wil bijvoorbeeld presentator worden. Dat is echt mijn grootste droom en ik denk dat ze het zo leuk zou vinden als het me lukt.

Presentator? Waarom dan deze opleiding?
Misschien lukt het me niet om mijn droom waar te maken. Dan heb ik altijd nog de luchtvaart om op terug te vallen. Het is ook erg leuke studie. Ik leer nieuwe mensen kennen en ik hoor hun levensverhalen. Ik ben een erg sociaal iemand en je komt ook met veel mensen in contact als je werkt in de luchtvaart.

Waarom zeggen mensen nare dingen tegen je?
Ik ben joods. En blijkbaar zijn er mensen die het kunnen zien, dat zorgt af en toe voor botsing. Er is veel haat tussen religies en daar heb ik ook mee te maken. Vooral in de voetbalwereld is er veel haat tegen joodse mensen. Ik trek het me ook heel erg aan als mensen schelden met ‘je moeder’. Ze weten niet dat je iemand daar heel erg mee kunt kwetsen. Het is zo jammer dat er zulke mensen zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Buren van de Rotterdamse Bieb: Elmar Levy
Sluiten