Job Halkes
Job Halkes Binnenland 21 dec 2015
Leestijd: 4 minuten

Beste oliebol in Rotterdam-Centrum op het Beursplein

Waar haal je tussen het kerstshoppen door in Rotterdam-Centrum even een lekker oliebolletje? In ieder geval niet bij de grote warenhuizen, want die komen na de kerst pas met hun lekkernij. Op zes plekken kan je wel een warm bolletje scoren. Keurmeester Rob Geus en oliebolliefhebbers Yvette van Ruijven en Milou Adjanga liepen de verkooppunten in hartje stad af om de perfecte bal te vinden.

De zoekactie start in de Markthal. Een fris kraampje na de entree verkoopt oliebollen. „Een goede oliebol veert terug”, vertelt Rob nog voordat we de bollen bestellen. Als de jury de lekkernij in handen heeft, kan het beoordelen beginnen. „Ik mis wel een beetje zout”, constateert Rob na de eerste hap. „En hij is wel erg vet.” De eigenaresse van de kraam heeft door dat er getest wordt en komt erbij zitten. „Vind je hem vettig? Ik vind het wel meevallen. We hebben een eigen recept en mensen die hier komen zijn tevreden.”

Door naar het volgende verkooppunt. Voor de Hema staat al jarenlang de kraam van Van Griensven. „Hmm, ik vind het meer op een snackkar lijken dan op een oliebollenkraam”, vindt Yvette. Milou sluit zich daar bij aan. Rob ziet vooral dat er hygiënisch gewerkt wordt en constateert dat de bol beter is dan vorig jaar. „Echt een hele mooie structuur, lekker luchtig en knapperig.”

De vetste bol

De teleurstelling is dan ook groot als we bij de volgende kraam aankomen op de Coolsingel. Een kapotte lampenkap staat symbool voor de rest van de kraam. „We gaan volgend jaar de kraam helemaal opknappen”, vertelt de verkoopster. De jury krijgt de bol overhandigd en zit meteen met vette vingers. „Kijk, als je maar een beetje knijpt druipt het vet er vanaf”, aldus Milou. „Een oliebol die Coolsingel onwaardig is”, zegt Rob. „Dat moet echt beter kunnen op zo’n toplocatie.”

Op de Oude Binnenweg staat ook een kraam. Maar door het plastic ervoor denk je dat hij gesloten is. Een wat norse vrouw legt de bollen op de rand van de toonbank en pakt ze nog even beet. „Dat is niet echt heel hygiënisch”, aldus Rob. „Je weet niet wat ze daarvoor heeft gedaan met die hand.” De oliebol zelf is nogal flauw, zo vindt de jury. Bij de winnaar van vorig jaar, de oliebollenkraam op het Schouwburgplein, wordt de jury een stuk vrolijker. „Al moet ik eerlijk zeggen dat hij vorig jaar beter was. Hij is nu iets te donker en lijkt ook wat vetter,” vertelt Rob. De twee andere dames waren er vorig jaar niet bij en vinden het een prima bol. „Een van de betere”, aldus Milou. Over een ding zijn ze het sowieso eens. „Dit is echt de mooiste en leukste kraam. Modern, maar met een oubollige twist. Prima sfeer voor oliebollen”, aldus Yvette. Rob: „Deze kraam heeft het goed voor elkaar.”

Het laatste adres van de dag is de oliebollenkraam op de Meent. De bol is prima, maar wel erg koud. „Geen winnaar, maar prima bolletje”, aldus Milou. Alleen het drukke verkeer is vervelend. Met elke hap neem je de uitlaatgassen mee.

De uitslag:

1. Van Griensven, Beursplein (7,7)
De jury vindt het een lekkere, luchtige bol met een goede mix van krenten en rozijnen. De zaak ziet er schoon uit en er wordt hygiënisch gewerkt.

2. Oliebollenkraam Schouwburgplein (7,5)
De winnaar van vorig jaar legt het dit jaar nipt af tegen de nummer 1. De bol is iets aan de donkere kant en iets vetter dan vorig jaar.

3. Van Griensven, Meent (7)
Dezelfde oliebol als de nummer 1, maar smaakt toch anders tussen de uitlaatgassen. Hij is wat aan de koude kant. En de uitstraling van de kraam is minder.

4. Veldmeijer, Markthal (6,5)
Vriendelijk personeel en een gezellige kraam. De oliebol die wij troffen was wel wat vet en aan de flauwe kant, maar ook weer niet heel slecht.

5. Oliebollenkraam Eendrachtsplein (5,7)
Door het plastic lijkt de kraam op het eerste oog dicht. Als we dan willen bestellen worden onze oliebollen nog even met de hand vastpakt. De smaak zelf is erg vlak en de bol te vet.

6. Oliebollenkraam Coolsingel (5,2)
Veruit de vetste bol die we deze test in handen kregen. Met licht knijpen droop het vet er al uit en de rozijnen waren nauwelijks te vinden. Wat betreft hygiëne: ook matig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Beste oliebol in Rotterdam-Centrum op het Beursplein
Sluiten