Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 30 nov 2015 / 19:45 uur

Wat voor lekkers moet Sint in je schoentje stoppen?

Wie zoet is krijgt lekkers. Maar wat mag er dit jaar eigenlijk niet ontbreken in ons schoentje? Nu 5 december voor de deur staat, laten Rotterdamse chocolatiers, pepernotenmakers en andere lekkerbekken hun licht over die vraag schijnen.

Letters en borstplaat
Dé letter der letters mag niet ontbreken. „Maar dan wel eentje die er aanlokkelijk uitziet en een goed cacaopercentage heeft”, verduidelijken de zussen Gerlinda Hoogendijk (27) en Anouck Stam (17) hun keus. De twee dames runnen sinds kort Olala Chocola aan de Zwaenshals in Rotterdam-Noord. Sinds oktober werken de vrouwen aan het maken van letters. „Hoeveel we er al hebben gemaakt? Zeker 1000. Er zit natuurlijk wel een verschil in de letters die in een fabriek worden gemaakt en de letters die wij hier maken. Laat ik zeggen dat je hier de liefde proeft”, stelt Gerlinda. Waar een goede letter aan moet voldoen? „Een letter van melkchocolade moet een minimale cacaomassa van 32 procent bevatten. Puur daarentegen moet 70 procent bevatten en in witte chocolade gaat cacaoboter en daar moet minimaal 28 procent inzitten. En een letter moet mooi versierd zijn: dus kleur, pietjes en mandarijntjes van marsepein.”

‘Zurematkruidnoot is hit’

Er is geen pepernoot of kruidnoot waarvoor je bij Van Delft niet terecht kunt, maar met Sinterklaas… Met Sinterklaas vliegen de zogenoemde zuremattenkruidnoten als zoete broodjes over de toonbank, weet Cees van den Berg. De beste man runt de pop-upzaak in de Rotterdamse Markthal. „Bij kinderen zijn die zó in trek. Alsof er een smaakexplosie in je mond plaatsvindt. Maar daarnaast gaan de kinderkruidnoten, die met de verschillende kleuren die lijken op smarties, ook heel hard.” Welke papa en mama lekker vinden? „De stroopwafelkruidnoot, die met truffel en Irish coffee.” Wat veel mensen misschien niet weten, is dat je bij Van Delft dus ook terecht kunt voor taaitaaipoppen. ‘Een typische Sinterklaaslekkernij.’ Voor de Rotterdamse filiaalhouder van de store in de Markthal zit het seizoen er bijna op. „Eind december sluiten we de deuren en verkassen we. Dit zijn echt seizoenproducten.”

Sinterklaascupcakes

De speciale Sinterklaascupcake mag volgens Jessica Stirler van Heavenly cupcakes dit jaar niet ontbreken in de schoen. „Ik verkruimel speculaasjes en meng ze dan door het beslag van de cupcake”, licht ze haar werkwijze toe. Het lekkernijtje ligt alleen van oktober tot 5 december in de winkel. „Daarna richten we ons op de kerst en daarvoor heb je andere smaken liggen.” Naast de chocoladepietjes en de pepernootjes mag speculaas niet ontbreken tijdens de verjaardag van de goedheilig man. „Het is niet aan te slepen. Waar dat aan ligt? Ik denk aan onze manier van maken, namelijk geheel plantaardig. Dan wil zeggen: geen melk, maar ook geen eieren. Veel mensen vinden het erg lekker en komen ervoor terug.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat voor lekkers moet Sint in je schoentje stoppen?
Sluiten