Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 8 nov 2015 / 14:20 uur

Trommelhouse en schimmels op Museumn8

Op Facebook werd nog tevergeefs naar kaartjes gezocht, Ov-fietsen waren niet meer aan te slepen en bierblikjes werden gretig opengetrokken in de rijen voor de populairste locaties om het wachten te verzachten: Museumnacht was aan. Metro volgde vriendinnen Hedwig Wiebes en Rosanne Schippers op hun nachtelijke tour door de stad. Startpunt: Tropenmuseum, waar vooral de Sixties expositie tot de verbeelding sprak.

Silent disco verbroedert

„Ik ben wel van de peace en happiness”, vertelt Hedwig terwijl ze een hippiehoofdbandje dat je hier vanavond zelf kunt maken, omdoet. Samen exploreren ze het museum, nemen een kijkje bij de geestverruimende yoga en maken soepele moves op de silent disco waar iedereen in stilte losgaat. Meisjes met hoofddoekjes dansen naast corporale dispuutbaasjes en op de grote banken zoent een verliefd stelletje er lustig op los. „Ik heb zin in een gin tonic”, besluit Rosanne en de Museumnachtapp wordt erbij gepakt. Volgende stop: Hortus Botanicus, fietstechnisch ook wel handig.

Sex in the Jungle

„Ik kom eigenlijk alleen maar in Oost op Museumnacht”, verklapt Hedwig op de fiets, de opstoppingen onderweg ontwijkend. „Dat is ook het leuke, je komt op plekken waar je normaal niet gauw komt en dat voor een prijs.” In de sprookjesachtige verlichte kas vol tropische planten in de Hortus is het warm. Buiten is het heet door opzwepende trommelhouse en het Museumnachtpubliek dat met rode lippen, naveltruitjes en de nog steeds niet weg te denken baardjes -bij de mannen- uitgedost is als kunstwerkjes op zich. De rij voor de gin tonic-bar is lang. Dan maar een Sex in the Jungle, wel zo toepasselijk in deze stadsjungle. „Mooi hier”, vindt Rosanne, maar het begint alweer te kriebelen.

‘Ruikt naar appelsap van drie weken oud’

Volgende stop: De Waag Society, waar je een microbe als huisdier voor vijf euro kunt kopen. Hedwig kiest haar lievelingsschimmel, Kombucha. „Dat doe ik thuis in een bak met thee en suiker en dan wordt het gefermenteerde thee. Supergezond.” Haar vriendin heeft zo haar bedenkingen wanneer ze eraan ruikt, „net appelsap van drie weken oud.” Tijd om naar Huis Marseille te gaan, waar De wereld van Emmy, de foto-expositie van Hanne van der Woude hangt over een kunstenaarsechtpaar op leeftijd. „De mooiste foto’s die ik ooit heb gezien”, zucht Hedwig en ze maakt nog even wat foto’s voor Instagram. Laatste stop: de after in de Westerliefde. „Maar dat is off the record!”

Museumn8 in cijfers

Museumnacht was voor de negende keer op rij uitverkocht en telde 32.500 bezoekers. Sinds 2000 organiseert N8 het succesvolle evenement met als doel het verbinden van jongeren tussen de 18 en 35 jaar met de musea van Amsterdam. Voor 18, 50 euro kon je van 19.00 – 02.00 uur in 53 musea en culturele instellingen terecht. Gooi je toegangsbandje niet weg: tot 31 december kun je op vertoon hiervan nog een keer gratis naar een museum naar keuze. Een ticket voor de afterparty in de Westerliefde kostte 15 euro en daarmee kon tot zeven uur ’s ochtends de opgesnoven cultuur er weer helemaal worden uitgedanst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trommelhouse en schimmels op Museumn8
Sluiten