Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 10 nov 2015 / 18:05 uur

Top 8 Lekker Veel Kabaal Spots

Fijn hoor, rust. Maar als je in Amsterdam woont, kun je maar beter wennen aan kabaal. Dinsdag werd voor een select gezelschap een wandeling georganiseerd waar de zeven stilste plekjes van de stad werden getoond. Metro liep niet mee, maar zette de oren juist wagenwijd open en ontdekte acht spots in de stad, in willekeurige volgorde, waar lekker veel rumoer is. Oordopjes uit en genieten maar.

1. The Chicken King

Lekker kippetje voor een lekker kippetje! roept Chris zo’n duizend keer op een dag, in alle talen van de wereldbol, bij Chris’ Kip op de Albert Cuyp. Behalve brullen, zingt hij ook. Hij maakt variaties op de Lion King (Chicken King) en maakt kippengeluiden ‘pok pok’ op de tune van Mission Impossible (Chicken Impossible). Chris is de derde generatie kipmarktkoopmannen in zijn familie, eet een à twee kippen per dag en gegarandeerd dat je met klapperende oren bij deze enthousiasteling vandaan gaat. En een gevulde maag, want hij is royaal met het weggeven van kippenvleugeltjes. Last van zijn stem heeft hij nooit, a chicken a day keeps the doctor away.

2. Rollende techno

Vette beats en rollende baslijnen hoor je het beste in Club Air. Dankzij hun Voidd geluidsysteem, de Rolls Royce onder de geluidssystemen, belandde de club in de top 25 van beste clubs van Europa, volgens The Guardian. Doe hier overigens wél je oordopjes in.

3. Vietnamese rap

Bij HappyHappyJoyJoy aan de Bilderdijkstraat is het van woensdag tot en met maandag een Aziatisch gekkenhaus. Zeker van 20 tot 22 uur lijkt het alsof je midden op een drukke markt in Azië bent beland, met Vietnamese rap en Aziatische westernmuziek uit de speakers en uit de keuken spannende geuren. Het hysterische oosterse behang en een vijftigtal oranje parapluutjes aan het plafond maken dit druktepareltje in Amsterdam compleet.

4. Herfststormserenade

Bij de Westertoren, met de oude vertrouwde rij toeristen voor het Anne Frank Huis op de achtergrond, verschijnt elke dinsdag om stipt 12.45 uur De Vrolijke Noot op het watertoneel. Muzikant Reinier kan wel drie dingen tegelijk: hij gebruikt links voor trompet, rechts voor draaiorgel en met zijn elleboog bestuurt hij de motor. Hij zet Bij ons in de Jordaan in, „voor alle Amsterdammers”, samen met beiaardier Boudewijn Zwart die hoog vanuit Westertoren zíjn kunstje doet. Tot besluit een luide ‘Ahoy’ en deze vrolijke noot vaart weer verder. Volgende stop: Zuidertoren om 15.00 uur en de Oudekerkstoren om 16.00 uur.

5. Rock…

Overdag is het stil in The Waterhole vlak bij het Leidseplein, maar ’s avonds gaat hier zeven dagen per week het dak eraf. Met op regelmatige basis snerpende gitaren en head bang muziek waar niet-liefhebbers koppijn van krijgen, maar die voor liefhebbers juist tot orgastische taferelen leidt, is het hier een oorverdovend feestje voor de metalminnenden. Ook staat soul, funk en indie op het programma, maar dat is weer wat softer.

6. En rol(koffertjes)

Als je op Centraal staat, sluit dan eens je ogen, open je oren en luister. Trrrrrrr. Het continue geluid van de rolkoffertjes over de stenen, verandert na een tijdje in een bijna rustgevende monotone beleving.

7. Sporten is kreunen

Waar hard gesport wordt, wordt hard gekreund. De een vindt dat een lekker -sexy zelfs- geluid, een ander niet. De buurtbewoners van Arie Boomsma’s VondelGym aan de Overtoom waren in den beginne wat minder enthousiast over de oergeluiden -die het sporten nu eenmaal opwekt- en muziek die uit de gym kwam. Het werd zelfs door een onsportieve buurtbewoner vergeleken met een ‘IS-trainingskamp’ in een ingezonden brief in het Parool. Smaken verschillen.

8. Kinki sounds

Op de geluidsinstallatie geeft een wit streepje het maximumvolume aan, en dat is hoog. Geen ongemakkelijke small talk dus bij deze kapper. Zeker op zaterdag knalt in de zaak op de Overtoom de Jeugd van Tegenwoordig uit de boxen om de loeiende föhns te overstemmen. Ook hebben ze een Kinki-playlist die nu eenmaal het beste klinkt op volume hoog. Harde muziek geeft energie en dat knipt wel zo lekker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Top 8 Lekker Veel Kabaal Spots
Sluiten