Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 20 nov 2015 / 11:05 uur

Steeds vaker hennepkwekerij opgerold in Amsterdam

Er worden steeds meer hennepplantages gevonden in Amsterdam. Dat blijkt uit cijfers van het stadsbestuur die zijn vrijgegeven na schriftelijke vragen van het CDA en D66.

Regio

Tussen 1 januari en 1 juni van afgelopen jaar werden er alleen al 232 hennepkwekerijen opgerold. Dat gebeurde in de regio Amsterdam, Diemen, Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn. Ter vergelijking: in heel 2014 werden er 378 hennepplantages ontmanteld en in 2013 circa 320.

Lees ook: Amerika gaat eerste wietpretpark ter wereld openen

Woningen

Ongeveer de helft van die hennepkwekerijen wordt aangetroffen in sociale huurwoningen en de schatting is dat driekwart van het kweken plaatsvindt in woningen. Na het aantreffen van een hennepplantage kan de gemeente de woning sluiten. Dat gebeurt steeds vaker.

Dat cijfer loopt op vanaf 2013. Toen was er twaalf keer sprake van sluiting van een woning. In 2014 is dat cijfer verdubbeld en nu is het alleen al in de eerste helft van 2015, 38 keer raak.

Lees ook: Knetterstoned eten in Amsterdam restaurant

Brandgevaar

Het gevaar van hennepkwekerijen in huizen is dat alle elektrische activiteit kan zorgen voor kortsluiting en brand. Door schakelaars, snoeren en lichten is de kans op oververhitting namelijk groter. Om een beter beeld te krijgen van het brandgevaar: de afgelopen vijf jaar waren er 52 hennepkwekerij gerelateerde branden in de regio Amsterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Steeds vaker hennepkwekerij opgerold in Amsterdam
Sluiten