Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 17 nov 2015

Steeds meer kippen gedumpt in Amsterdamse straten

De ’hippe’ stadsboeren leren het maar niet af: het dumpen van kippen en hanen in Amsterdamse stadsparken. Er wordt er zelfs gevreesd voor een toename de komende jaren nu woongemeenschappen duurzaam stadstuinieren op platte daken hebben ontdekt.

Peter van Poelgeest van Duurzaam Fauna Advies ziet het met lede ogen aan. Stadsboeren die kippen en een haan op het dak of balkon houden en „deze dumpen als de hobby voorbij is of de woongemeenschap of Vereniging van Eigenaren de stekker eruit trekt”.

Verscheurd door honden

De man die in opdracht van de gemeente en GGD loslopende kippen vangt en onderbrengt, juicht dit soort initiatieven dan ook niet toe. „Onlangs zijn in het Rembrandtpark twee kippen verscheurd door loslopende honden”, vertelt Van Poelgeest. „Mensen denken dat ’pluimpje’ het wel goed zal vergaan door ze los te laten in de natuur. Maar je kunt gehouden dieren niet zomaar aan hun lot overlaten. En het is daarnaast nog strafbaar ook.”

Want vallen de kippen en hanen niet ten prooi aan roofdieren of honden, dan zitten ze op de gezette tijden die ze gewend zijn braaf te wachten tot ze gevoed worden. Zelfvoorzienend, zoals hun eigenaren hoopten te zijn met hun moestuin, zijn de dieren niet. „Mensen weten niet waar ze aan beginnen. Dat vind ik heel kwalijk.”

Hij zegt de laatste tijd een stijging in het aantal dumpingen te zien en vindt het pluimvee tegenwoordig naast op ’vaste’ dumplocaties zoals het Amstelpark en Amsterdamse Bos „op de gekste plekken”. Zo liep er een paar dagen geleden een kip door de Elisabeth Wolffstraat in West. „Ze was een het tikken tegen een kattenluikje.”

„Het klinkt zo leuk; eten uit je eigen moestuin, een kippetje die het groenteafval opeet en daar ’s ochtends voor beloond worden met een vers eitje. Maar kippen leggen niet hun hele leven eieren. Bezint eer ge begint.”

Zorgen om trend

Ook de Dierenbescherming Amsterdam roept potentiële stadsboeren op om zich niet te lichtzinnig in het kippen houden te storten. „Mensen vergeten dat kippen ziek kunnen worden, overlast voor buren kunnen veroorzaken en kosten voor de dierenarts met zich meebrengen”, zegt Eva van Joost. „Mensen denken niet na over de huisvestingseisen en welzijnsbehoeften van kippen. We maken ons zorgen over deze trend.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Steeds meer kippen gedumpt in Amsterdamse straten
Sluiten