Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 11 nov 2015 / 13:25 uur

Slotervaartziekenhuis casht met productie heroïne

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis verdient al jaren veel geld met het produceren en verstrekken van heroïne die bedoeld is voor drugsverslaafden. Wat het pikant maakt, is dat al die miljoenenwinsten altijd verzwegen zijn.

Dat valt te lezen in Het Parool bij een voorpublicatie van het boek ‘De Kraak van het Slotervaartziekenhuis’, dat vrijdag verschijnt en geschreven is door Parool-journalist Bas Soetenhorst en NRC-journalist Jeroen Wester.

Miljoen

Een dochterbedrijf van het van het ziekenhuis produceert de heroïne en doet dat in opdracht van het ministerie van Volksgezonheid. Het bedrijf krijgt daar jaarlijks drie miljoen voor, één miljoen daarvan is jarenlang naar het ziekenhuis gegaan. Maar die inkomsten zijn dus niet openbaar gemaakt. Volgens de accountant van het ziekenhuis is dat niet nodig, want winstuitkeringen zijn verboden voor ziekenhuizen.

Jaarrekening

Het dochterbedrijf, of de ‘heroïne-bv’, staat niet in de jaarrekeningen van het Slotervaartziekenhuis. Dat is vreemd, want het gaat om veel geld. Ook de nevenfunctie van ziekenhuisapotheker én directeur van de heroïne-bv, Jos Beijnen, is niet terug te vinden.

Lees ook: Oud-directeur Slotervaartziekenhuis failliet

Hoge prijs

De heroïne-bv maakt ruim dertig procent winst op het produceren van de drugs. In 2010 stelde het ministerie van Volksgezondheid al een onderzoek in om erachter te komen of de prijs van heroïne niet te hoog was. Naar aanleiding daarvan ging de prijs in 2013 met 22 procent omlaag. Veel hielp het niet, want er werd nog steeds fors verdiend door de heroïne-bv.

Het ministerie wist dit en er werd afgesproken dat het geld dan maar ten goede moest komen aan de wetenschap. CDA-Kamerlid Hanke Bruins noemt de gang van zaken in Het Parool onwenselijk. ,,Heroïneverstrekking is een noodzakelijk kwaad, het is ongewenst dat daar op wordt verdiend.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Slotervaartziekenhuis casht met productie heroïne
Sluiten