Anaïs Vije
Anaïs Vije Binnenland 27 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

Sliedrechtse bedenkt 112-training voor kinderen

Dat je in noodsituaties 112 moet bellen, wordt er vaak al van jongs af aan ingepeperd. Maar hoewel we vrijwel allemaal weten dat we het alarmnummer moeten bellen, weet lang niet iedereen wat ze dan aan de telefoon moeten zeggen. Vooral voor kinderen is dit lastig. Anneloes Mikhout heeft daarom een speciale training ontwikkeld voor basisschoolleerlingen.

Doordat Mikhout in het verleden zelf ziek is geweest, kwam ze op het idee voor de training. „Ik vroeg me toen af of mijn kinderen wel wisten wat ze moesten doen als mij iets zou overkomen’’, zegt Mikhout tegen RTV Rijnmond.

Dan maar zelf

Er was echter niets te vinden om haar kinderen uit te leggen wat ze moesten doen als er iets met hun moeder zou gebeuren. „Daarom heb ik tijdens mijn revalidatie besloten zelf maar een training te ontwikkelen." Hiervoor liep Mikhout een aantal keer mee in de landelijke meldkamer in Driebergen, waar alle 112-telefoontjes van mobiele telefoons binnenkomen.

De training moet kinderen niet alleen leren wat ze moeten zeggen als ze het alarmnummer bellen, maar leert ze ook noodsituaties herkennen, alsmede dat het verboden is om de alarmcentrale te bellen als er niets aan de hand is.

Meest gemaakte fout

Niet alleen voor kinderen is er veel te leren want ook volwassen maken fouten. Mikhout liep een aantal dagen mee met de landelijke meldkamer in Driebergen. Het viel haar op dat een van de groots gemaakte fouten is dat mensen een heel verhaal ophangen als ze de alarmcentrale aan de telefoon hebben. „Ze moeten eerst zeggen wie ze aan de telefoon willen hebben”, legt Mikhout uit.

De training ‘SOS Wat Doe Jij’ wordt is ontwikkeld voor basisschoolleerlingen van groep 3 tot en met 8 en wordt nu op twee basisscholen in Rotterdam en Sliedrecht gegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sliedrechtse bedenkt 112-training voor kinderen
Sluiten