Job Halkes
Job Halkes Binnenland 10 nov 2015

Slechtziende vrouw geholpen na filmpje op Facebook

Een filmpje op Facebook heeft er voor gezorgd dat een 60-jarige slechtziende vrouw uit Hoogvliet alsnog hulp krijgt. Na een behandeling in het Ikazia-ziekenhuis werd de vrouw naar huis gestuurd met een sos-telefoon om alarm te slaan, maar op het filmpje is te zien dat het de vrouw minuten kost om het ding uit haar tas te pakken.

Op internet reageren mensen woedend op het filmpje, dat al meer dan 830.000 keer is bekeken. Volgens dochter Joyce Visser is het filmpje exemplarisch voor hoe er in de zorg met mensen wordt opgesprongen. „Ikazia ontsloeg mijn moeder vorige week donderdag, nadat ze was uitbehandeld. Vrijdag bleek dat thuisblijven onverantwoord en levensgevaarlijk was”, zegt ze tegen het AD. „Er was geen tijd meer voor verplichte doorverwijzing en om dan 112 te bellen is ook wat. De familie heeft haar dit weekend goed opgevangen in haar 55-plus flatje. Ze heeft continue zorg nodig.”

Volgens Visser wilden zorgcentra haar moeder niet opvangen en kwamen er allerlei smoesjes op tafel. „Te weinig plek, niet specialistisch genoeg, een verzorgingshuis voor zeer slechtzienden dat geen mensen met deze hersenaandoening aanneemt en vice versa, alle argumenten kwamen voorbij. Dat mijn moeder niet wil weten dat ze waarschijnlijk autosomaal dominante cerebellaire ataxie (ADCA) heeft, speelt mee. Voor onderzoek daartoe verleent ze geen medewerking. Daardoor mist ze een belangrijk stempeltje voor zorginstellingen. ADCA is een zeldzame erfelijke hersenaandoening, die mijn opa ook had.” Ze denkt dat de bezuinigingen daarbij een rol spelen.

Toch een plekje

Nadat het filmpje van haar moeder op Facebook verscheen bleek er bij zorgkoepel Argos toch een plekje te zijn. Met een doorverwijzing van de huisarts kan er nu een plek worden gezocht. „Mijn moeder is door onze rigoureuze methode met het filmpje toch geholpen. Daar zijn we blij mee.”

Een woordvoerder van het Ikazia-ziekenhuis laat weten vanwege privacy niets te kunnen zeggen over de zaak. De instelling is wel in gesprek met de familie.

Ben er nu helemaal klaar mee met dit kutland. Hebben nu net de huisarts aan de lijn gehad deze kan niets betekenen voor ons. Ga nu maar aan iedereen laten zien hoe de regering iedereen maar in ze sop gaar laat koken. Hieronder het filmpje van me moeder waarvan wordt gezegd dat ze makkelijk naar huis kan. Ze is ontslagen uit het ziekenhuis omdat ze niets meer kunnen doen. Ze probeert op het filmpje een sos telefoon te pakken want haar alarm voor in het huis wordt pas volgende week geplaatst. Laat iedereen zelf wel beslissen of ik het verkeerd zie of dat dit echt niet kan. En maar verzekering betalen en korte op de zorg. Delen zou ik erg waarderen.

Gepostet von Rowdy Boersema am Freitag, 6. November 2015

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Slechtziende vrouw geholpen na filmpje op Facebook
Sluiten