Anaïs Vije
Anaïs Vije Binnenland 9 nov 2015 / 12:52 uur

Rotterdammer poetst ziekten weg met kleurenzeep

Rotterdammer Sébert Jacobs (45) is met zijn idee genomineerd voor het Beste Zorg Idee. Artsen en verpleegkundigen vergeten nog wel eens hun handen te wassen, waardoor patiënten infectieziekten kunnen oplopen. Jacobs wil dit probleem oplossen door een kleurstof aan de zeep toe te voegen: „Het is een klein simpel idee, maar met grote gevolgen.”

Lees ook: Hierna was je veel vaker je handen

Hoe ben je op het idee gekomen?
Ik las het boek ‘Better’ van Atul Gawande, een bekende Amerikaanse chirurg die ook over het verbeteren van de zorg schrijft. Hij had het in zijn boek over iets eenvoudigs als handen wassen. Vaak wordt dat nog wel eens vergeten omdat artsen hun aandacht over meerdere zaken moeten verdelen, waardoor het wassen van de handen onder de aandachtshorizon zakt. Bijvoorbeeld als ze iets moeten uitleggen aan een patiënt of iets belangrijks moeten onthouden. Met het risico dat zieke mensen dan ook nog eens een infectieziekte oplopen.

En hoe ben je daarna op het idee van kleurenzeep gekomen?
Tijdens mijn vakantie zag ik dat kinderen op het strand werden ingesmeerd met zonnebrandcrème. Er bestaat een crème die even groen wordt, zodat je als ouder ziet waar je hem smeert. Ik dacht als je dat nou ook in zeep stopt, dan kunnen artsen en patiënten het zien als iemand zijn handen gewassen heeft, dus ook als diegene het een keertje vergeet.”

Hoe denk je dat artsen gaan reageren op het idee?
Ik heb er nog niet met zorgverleners over kunnen spreken. Ik ben net twee weken terug van vakantie, dus dat ik genomineerd ben, overdonderde mij een beetje. Nederland heeft een van de beste zorgsystemen van de wereld. Ik denk dat als we het idee goed uitleggen, dat het juist is om de zorg nóg beter te maken, dat het dan wel geaccepteerd raakt.

Lees ook: Internationale Dag van de Mentale Gezondheid: 6 tips

Heeft de zeep met kleurstof geen nadelige effecten voor de huid?
Het heeft geen effect op de huid. Het idee is dat de huid maar iets van twee minuten kleurt en dat het daarna oplost door water, alcohol of de pH-waarde van de huid.

Hoeveel gaat jouw idee eigenlijk kosten?
Ik denk dat het echt heel weinig gaat kosten. Het is een kleine verandering met grote gevolgen. Dit speelt niet alleen in Nederland, maar ook in derde wereldlanden. Daar is het probleem nog veel groter.

En wat vind je van de ideeën die je concurrentie heeft?
Ik zie ze niet als concurrentie. Het woord ‘concurreren’ voelt niet goed, want we hebben eigenlijk allemaal goede ideeën.

Reageer op artikel:
Rotterdammer poetst ziekten weg met kleurenzeep
Sluiten