Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 11 nov 2015 / 10:25 uur

Politie sluit na-apers bij branden in Noord niet uit

Na de uitzending van Opsporing Verzocht op dinsdag, is er iets meer bekend over de brandstichtingen in Amsterdam-Noord. Ook zijn er al tien tips binnengekomen bij de politie.

De politie houdt er rekening mee dat de branden in Noord andere hebben geïnspireerd om ook fikkie te stoken. Dan zou het gaan om zogenoemde na-apers of copycats. Volgens de politie is de kans op zulk gedrag groter wanneer een brand bekendheid krijgt. Omdat er rekening wordt gehouden met de mogelijkheid van meerdere daders, is er door de politie ook een recherchepsycholoog bijgehaald.

Lees ook: Politie onderzoekt iedere brand in Noord

Pyromaan

Door de enorme hoeveelheid branden kan het om een pyromaan gaan, maar het hoeft niet per se om één individu te gaan, zei recherchepsycholoog Geneviève van Peursen in de uitzending. ,,Het kan ook zomaar dat het personen zijn die vanwege persoonlijke problematiek een uitlaatklep zoeken. We moeten ook rekening houden met vandalen die gewoon een verzetje zoeken en zich vervelen.’’

Gouden tip

Naar aanleiding van de uitzending heeft de politie inmiddels al tien tips ontvangen over de brandstichtingen. Mocht daar een gouden tip tussen zitten die leidt naar de dader(s), dan kan diegene 5000 euro opstrijken. Tussen de tipgevers zit een man die zegt dat hij getuige was van een van de branden. De politie hoopt dat dit een signalement oplevert, want voor de rest heeft de politie alleen (vage) bewakingsbeelden van een vermoedelijke dader.

Lees ook: Amsterdam-Noord geteisterd door branden

Amsterdam-Noord wordt al maanden geteisterd door brandstichtingen. Sinds januari was het al tachtig keer raak. Geen object werd daarbij ontzien. Auto’s, scooters, caravans en containers moesten er ’s nachts allemaal aan geloven.

Reageer op artikel:
Politie sluit na-apers bij branden in Noord niet uit
Sluiten