Anaïs Vije
Anaïs Vije Binnenland 25 nov 2015 / 18:10 uur

Pannenkoek op je hoofd en feesten maar!

Sint Pannenkoek, het feest dat bekend is geworden door het stripverhaal Jan, Jans en de kinderen van schrijver Jan Kruis, wordt dit weekend voor het derde jaar op rij in Rotterdam gevierd. In de Koningskerk op het Noordereiland wordt zondag door vrijwilligers naar hartenlust gebakken voor iedereen die het feest mee wil vieren. „Als je de Koningskerk binnenloopt, komt de pannenkoekengeur je dan waarschijnlijk tegemoet. Iedereen kan gewoon binnenlopen en pannenkoeken komen eten. Er zitten geen kosten aan”, vertelt organisator Jan van Keulen.

In 1986 werd het feest voor het eerst bekend doordat Catootje uit het stripboek Jan, Jans en de kinderen zin had in pannenkoeken. Opa Gerrit, een figuur uit het boek, stelde voor om het tot een traditie te maken. Elk jaar op 29 november pannenkoeken! Niet alleen om te eten, ook om een pannenkoek op je hoofd te leggen en te wachten tot de kostwinner thuiskomt.

Schrijver en Rotterdammer Jan Kruis is helaas niet aanwezig tijdens het feest, vertelt Van Keulen. „Dat is heel jammer. We hadden het wel gehoopt, maar fysiek is het voor hem gewoon te zwaar. Aan de telefoon konden we ook wel horen dat hij het heel jammer vond dat hij niet kon komen", vertelt van Keulen. De zus en zwager van Kruis zullen wel aanwezig zijn.

Op Twitter en Facebook is het feest erg populair. Veel mensen plaatsen veel foto’s van zichzelf van vorig jaar met een pannenkoek op hun hoofd. Dit jaar zal het waarschijnlijk niet anders zijn, want er wordt nu al volop over het aankomende feest getweet. „En zoals Kruis altijd zelf zei: Als je de pannenkoek ondersteboven houdt, je er stroop op doet en ‘m dan op je hoofd legt, dan blijft hij makkelijker plakken", vertelt Van Keulen lachend.

Jan nodigt je alvast uit om langs te komen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pannenkoek op je hoofd en feesten maar!
Sluiten