Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 2 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Over de tong: ‘Rotterdam kookt basic, zonder poeha’

Wat is de smaak van Rotterdam? En welke Rotterdammers zijn toonaangevend in het bepalen van die smaak? De komende novembermaand voelt Metro wekelijks een bekende naam in het culinaire Rotterdamse aan de tand in Over de Tong. Vandaag Rob Treuren van wildhandel en poelier Van Treuren aan de Jonker Fransstraat.

For starters: hoe doet Rotterdam het nationaal gezien?
Ik denk dat Rotterdam uitblinkt op culinair niveau. We lopen echt voorop en blijven onszelf ontwikkelen. Als je het hebt over de speciaalzaken, dan zie je daar wel een terugloop in. Vroeger zat er op elke hoek een poelier, dat is niet meer. Maar ik denk wel dat je kunt zeggen dat de specialist nu veel meer dan vroeger meedraait in de top van de markt.

Op welk van je producten ben je het meest trots?
Op verschillende producten. Ik zeg altijd: wij leveren van kipfilet tot hert. Ik ben vooral trots op de kwaliteit. Bij ons liggen kippen met een verhaal. Die hebben echt in een bosrijke omgeving gescharreld. Dat proef je.

Hoe karakteriseert de smaak van Rotterdam zich volgens jou?
In Rotterdam kiezen mensen voor basic. Voor een goed product. Dat merk ik. Gewoon een mooi stuk vlees of gevogelte zonder teveel toeters en bellen. Zonder poeha. En we koken met een niet alledaags assortiment en experimenteren met verschillende smaken.

Wat wordt de trend deze winter?
De stoofschotel. Of eigenlijk is dat iets van de laatste jaren. Moest het vroeger klein en mooi opgemaakt op het bord liggen; nu moet het juist groots en bourgondisch. Lekker zo’n stoofpot die we van vroeger kennen. Vroeger gooiden de mensen een hele haas in de pan. Die tijden komen weer terug.

En wat eten we dit jaar met kerst?
Kerst is traditioneel. We willen mooie producten die we alleen eten voor een speciale reden. Dus ook dit jaar ontkom je niet aan de kalkoen. Men vindt dat leuk. Het hele jaar door eten we geen kalkoen, behalve met kerst. Ook de hertenbiefstuk wordt weer populair. Het is vaak het best verkochte artikel. Mals, zacht, makkelijk te maken en het vlees geeft de beleving alsof je in een restaurant zit.

Rob’s favorieten recepten voor de feestdagen.

1. Fazant met zuurkool. „En dan is het het lekkerste als je de fazant met zuurkool afmaakt met een beetje ganzenlever. Smullen.”
2. Parelhoen met rode kool. „Parelhoen is net iets steviger dan kipfilet en het is buitengewoon lekker. Neem eens een parelhoenboutje in plaats van een kippenbout en combineer het met rode kool. Heerlijk en makkelijk te maken voor de thuiskok.”
3. Ree-achterbout met een aardappelgerecht, kruiden en kastanjes. „Zeker een van mijn favorieten. Zo’n ree-achterbout weegt al snel 2 tot 2,5 kilo en dan heb je dus een geweldig stuk vlees voor een gezelschap van 6 á 8 man. Ree is echt puur wild. Dat wordt niet gefokt in Nederland. Heerlijk, eerlijk vlees en een prachtig wintermaal.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Over de tong: ‘Rotterdam kookt basic, zonder poeha’
Sluiten