Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 15 nov 2015 / 15:00 uur

Over de Tong: ‘Rotterdam kiest voor gedurfde smaak’

Wat is de smaak van Rotterdam? En welke Rotterdammers zijn toonaangevend in het bepalen van die smaak? De komende novembermaand voelt Metro wekelijks een bekende naam in het culinaire Rotterdamse aan de tand in Over de Tong. Vandaag Carmel Klein van chocoladezaak de Bonte Koe.

For starters: hoe doet Rotterdam het nationaal gezien?
Uitstekend. Iedere keer als ik de krant opensla, dan lees ik weer een verhaal over een pas geopend restaurant. Rotterdam doet het goed, ook op het gebied van chocolade. De kwaliteit is toegenomen.Vertel…
Ik ben 24 jaar geleden begonnen met de Bonte Koe. Waar de nadruk destijds lag op melkchocolade en witte chocolade, zie je nu dat de pure smaak van chocola wint aan populariteit. We willen de nasmaak langer in onze mond hebben en dat behoud je met pure chocolade. Mensen weten ook veel meer over het product. Vroeger wisten we dat witte chocola het zoets was, melk iets minder en puur bitter. Tegenwoordig zijn we ons meer bewust van de cacaomassa. Het publiek groeit echt mee met het bedrijf. Tot slot denk ik ook dat het buitenland meespeelt in de smaakbeleving. We zijn nu gewend om langer te reizen en voor verre bestemmingen te kiezen: dan kom je automatisch in aanraking met andere smaken.

Op welk product ben je het meest trots?
Nou het lekkerst vind ik in ieder geval chocolade met een minimale cacaomassa van 80 tot 90 procent. Maar ik ben ook ontzettend fan van onze seizoenproducten: de bonbon met cranberry’s, de lavendelbonbon of de rabarberbonbon uit eigen tuin. Heerlijk. Haha.

Rode peperbonbon

Hoe karakteriseert zich volgens jou de smaak van Rotterdam?
Rotterdam houdt van uitdagingen, gaat vaak voor de gedurfde smaak. De rode peperbonbon doet het goed evenals de cranberryvariant. Maar naast de smaak is de vorm net zo belangrijk. Absolute hits in Rotterdam zijn de Franse truffelbol en het chocolade bestek.Wat wordt de trend deze winter?
We gaan veel meer terug naar de oersmaak van chocola, dus al vanuit de boon de chocoladereep maken zonder de cacao en de cacaoboter van elkaar te scheiden.En wat eten we dit jaar voor lekkers met kerst?
De chocolademousse mag dit jaar niet ontbreken en het leuke is dat je daar heel veel verschillende variaties op hebt. Verder ga je ook grote schalen met vrolijk gekleurde kerstbonbons zien.

Carmels favorieten

1) Fonkelende Grand Cru
„Een absolute topper voor bij het dessert. Het is een grote bonbon afgedekt met eetbaar bladgoud en gevuld met ganache met een cacaomassa van 80 procent. Je krijgt hier echt een kick van!”

2) Franse Roos
„Witte chocolade met rozenblaadjes in de vulling. En in een ‘proostje’ zit een karamel-amandelmassa met in kruidenlikeur gewelde rozijnen.”

3) Champagnetruffel
„Deze feestelijke lekkernij mag natuurlijk niet ontbreken. We schaven de witte chocolade heel fijn en rollen de vulling er vervolgens in. Het resultaat: een luchtige champagnesensatie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Over de Tong: ‘Rotterdam kiest voor gedurfde smaak’
Sluiten