Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 26 nov 2015 / 16:10 uur

Opvang asielzoekers niet verplicht voor Amsterdam

De gemeente Amsterdam hoeft geen opvang te bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. In plaats daarvan mag de gemeente de asielzoekers doorsturen naar een opvanglocatie van het Rijk. Dat bleek uit een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep op donderdag.

Opvang

Het oordeel volgde op een zaak die is aangespannen door een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die momenteel illegaal in Amsterdam verblijven. Zij vonden een gang naar de bestuursrechter noodzakelijk, omdat zij vonden dat ze recht hadden op humane opvang.

Meewerken

Die is de groep door het kabinet ook aangeboden, maar die wezen zij af, omdat zij in een dergelijke humane opvanglocatie moeten meewerken aan een terugkeer naar hun land van herkomst. Dat wilden zij niet, want sommige kunnen of willen niet terug.

Lees ook: Opvang uitgeprocedeerde asielzoekers A’dam raakt vol

Teleurgesteld

De woordvoerder van het uitgeprocedeerde gezelschap, Marjan Sax, vindt de uitspraak een bittere pil. ,,Dit is een hele teleurstellende uitspraak. Het is zo treurig dat de rechter zich zo weinig van de realiteit aantrekt. Het probleem is dat een heleboel vluchtelingen niet kunnen terugkeren. En het lost dus op geen enkele manier iets op door te zeggen dat ze naar een vrijheidsbeperkende locatie kunnen, want daar moeten ze tekenen voor terugkeer.’’ Sax weet nog niet of zij de zaak nu naar de Europese rechter gaat brengen.

VVD-raadslid Dilan Yesilgoz is in ieder geval wel content met de uitspraak. ,,De uitspraak van de Raad van State is helder. Het wordt tijd dat Amsterdam dit onder ogen ziet, ophoudt met het geven van valse hoop aan uitgeprocedeerden en slechts bed-bad-broodopvang verstrekt aan mensen die meewerken aan vertrek.” Daarbij denkt zij dat de uitgeprocedeerde asielzoekers niets opschieten met hun huidige situatie. ,,De huidige bed-bad-broodopvang in Amsterdam creëert een uitzichtloze situatie voor uitgeprocedeerden met een verlenging van illegaal verblijf in Nederland als enig concreet resultaat.”

Uitspraak Raad van State

Naast de Centrale Raad van Beroep deed ook de Raad van State donderdag een uitspraak over een vergelijkbaar proces. Beide oordelen waren vrijwel hetzelfde, ze weken in ieder geval niet drastisch van elkaar af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Opvang asielzoekers niet verplicht voor Amsterdam
Sluiten