Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 7 nov 2015 / 14:15 uur

Ontruiming dreigt voor Delfshaven wegens WOII-bom

Een bom uit de Tweede Wereldoorlog maakt dat honderden inwoners van Delfshaven binnenkort wellicht geëvacueerd moeten worden. De bom ligt vermoedelijk onder een woning aan de Claes de Vrieselaan en zou zijn afgeworpen tijdens een Brits bombardement in 1941. Dat meldt het AD zaterdag. Begin volgende week start er een onderzoek naar de bom.

Altijd raak

Huibert van Driel, manager van het in de opsporing van WOII-bommen gespecialiseerde bedrijf Saricon, zegt tegen het AD te verwachten dat er inderdaad een explosief wordt gevonden. ,,Deze blindganger staat op de bommenkaart van Rotterdam. De ervaring leert dat het dan bijna altijd raak is,” licht hij toe.

Gevaarlijk

Het wordt niet uitgesloten dat de bom een vertragende, chemische ontsteker heeft, wat gevaarlijk is omdat die op een niet te voorspellen moment kan afgaan. ,,Er zijn verschillende types en bij één ervan vreet de stof aceton zich door een micaplaatje heen als de bom wordt bewogen. Na verloop van tijd volgt dan een explosie’’, aldus Van Driel tegen de krant.

Ontruimen

Maar vertragende, chemische ontsteker of niet, volgens Van Driel moeten er hoe dan ook panden worden ontruimd als blijkt dat de bom er werkelijk ligt. ,,Normaal heb je het dan over een cirkel van honderd meter en omdat dit gebied dichtbevolkt is, betreft het heel wat mensen. Bovendien heeft de politie hier zeggenschap in.’’

Gecompliceerd

Dat het explosief onder een woning ligt, maakt de zaak extra gecompliceerd. Van Driel zegt weleens een heel huis afgebroken te moeten hebben om erbij te kunnen. De grond bevriezen en een tunnel graven is ook een optie, maar dat is volgens hem duur. Een gewoon gat in de grond heeft de voorkeur. ,,Al wordt dat wel priegelwerk.’’

Het kaliber is van de bom is nog onduidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ontruiming dreigt voor Delfshaven wegens WOII-bom
Sluiten