Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 5 nov 2015 / 16:20 uur

Naam fietstunnel A’dam CS onthuld tijdens opening

De fiets- en voetgangerstunnel aan de westzijde van station Amsterdam Centraal opent op 21 november. Een bijzondere datum, want op deze dag wordt ook de naam van de tunnel bekendgemaakt.

Betere verbinding

Door de tunnel is er voor fietsers en voetgangers een directe verbinding tussen de binnenstad en het IJ mogelijk gemaakt. De tunnel zorgt ook voor een betere verbinding tussen het centrum van Amsterdam en Amsterdam Noord, want de route komt uit bij de pontveren.

De afmetingen van de tunnel zijn 3 meter hoog, 110 meter lang en 10 meter breed. Er wordt verwacht dat er dagelijks 15,000 mensen doorheen fietsen. Goede verlichting en cameratoezicht moeten dat in goede banen leiden en de sociale veiligheid verhogen.

Delfts blauw

Er is nogal wat gedaan aan het design van de binnenkant van de tunnel, want een groot gedeelte ervan is bekleed met keramische tegels waarop een kunstwerk van Irma Boom staat. Dat kunstwerk begint met een oud zeegezicht van Cornelis Boumeester uit 1700 en eindigt in een moderne, abstracte afbeelding. Het is allemaal in Delfts blauw, in een Amsterdamse tunnel. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Foto: ANP/Remko de Waal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Naam fietstunnel A’dam CS onthuld tijdens opening
Sluiten