Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 23 nov 2015 / 10:42 uur

Meldingen bij deradicaliseringsmeldpunt verdubbeld

Het aantal meldingen over vermeende radicalisering is sinds de terreuraanslagen in Parijs verdubbeld bij het deradicaliseringsmeldpunt in Amsterdam-Oost. Dat meldt AT5 na contact met de Multiculturele vereniging Assadaaka die het meldpunt in februari opstartte.

Radicalisering

De meldingen zijn vooral afkomstig van naasten die zich zorgen maken, vragen hebben of een vermoeden van radicalisering in hun omgeving. Dat vermoeden kan ontstaan als mensen merken dat hun kind aan het veranderen is, zegt voorzitter van de stichting Ahmed El Mesri tegen AT5. ,,Ze meten zich een ander uiterlijk aan, gaan vaker naar de moskee of krijgen nieuwe vrienden.’’

Lees ook: ‘Radicalisering begint soms al op de basisschool’

Gesprek

Als er eenmaal een belletje gepleegd is, dan gaan sociale werkers het gesprek aan met de ‘melder’ en de vermeende geradicaliseerde. Volgens El Mesri is dat vaak genoeg om de mensen gerust te stellen, maar er kan ook meer aan de hand zijn, zegt hij. ,,Als blijkt dat iemand echt een gevaar is voor de samenleving, dan trekken we aan de bel. Daar bestaat geen discussie over.’’

Discriminatie

Er komen overigens niet alleen belletjes binnen over radicalisering, maar ook van moslims die zich gediscrimineerd en beschimpt voelen sinds Parijs. Denk aan uitschelden en bespugen.

Contact

Vermoedens van radicalisering kun je hier melden bij het Meldpunt Deradicalisering van stichting Assadaaka.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Meldingen bij deradicaliseringsmeldpunt verdubbeld
Sluiten