Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 12 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Laat Siem maar weer thuiskomen

Als je voor Ajax bent, ben je tegen de rest van Nederland. Dat werd me weer eens duidelijk na de column van vorige week, waarin ik mijn frustraties uitte over het optreden van scheidsrechter Van Boekel en burgemeester Van Zanen van Utrecht.

Door social media belandt dit schrijfsel op alle plekken van ons land en daar wonen veel Ajaxhaters. Uiteindelijk ben ik maar gestopt met het lezen van de reacties op Twitter en Facebook, want vreemd genoeg raak je uiteindelijk toch uitgekeken op woorden als ’kankermongool’ en ’debiele jodenjankerd’.

Het neusje van de Nederlandse zalm was op de toetsen gaan rammen om te melden dat ze het stukje helemaal niks vonden. Men vond mij niet objectief. En dat klopt! Dat ben ik ook niet. Ik ben voor Ajax.

En dus vind ik het waardeloos, al dat gezeik. Nu moet Wim Jonk weer weg omdat hij niet wil praten met zijn oude ploegmakkers. Directeur Overmars zou z’n zwager een klusje op De Toekomst hebben gegund en de fluwelen revolutie blijkt een opstand van crêpepapier.

In al die onrust is het bewonderenswaardig dat Frank de Boer stoïcijns de weg naar de titel vervolgt. Daarbij is het te hopen dat de oude voetbalregel ’kampioen word je tegen de kleintjes’ dit jaar geldt.

Want Ajax heeft wel erg veel moeite met het winnen van ’grote’ wedstrijden. Het aantal (doel)punten in Europa is Ajaxonwaardig en ook tegen PSV en Feyenoord ging het allemaal erg moeizaam.

De reden lijkt me zo langzamerhand wel duidelijk. De spits van Ajax is een roepende in de woestijn. Al jaren blijkt dat het systeem waarin De Boer zijn elftal laat spelen niet gunstig is voor de centrumaanvaller. Die moet kaatsen, meevoetballen, naar de zijkant trekken en, oh ja, ook nog scoren.

Bij NEC trekken ze gewoon een Duits Venezolaanse bonenstaak uit de kast die er inmiddels alweer meer heeft gemaakt dan onze topscorer.

Er is een oplossing. Siem de Jong heeft de afgelopen jaren het best gefunctioneerd als spits in het lastige Frank de Boersysteem. En hij kwijnt momenteel weg op een bank in Newcastle. Siem lijkt mij wel een jongen die een terugkeer naar Nederland niet als vernedering ervaart.

En zijn broer Luuk bewijst, helaas, dat een terugkeer in de Eredivisie een succes kan worden nadat je in het buitenland bent mislukt.

Kom maar gewoon naar huis Siem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Laat Siem maar weer thuiskomen
Sluiten