Merike Woning
Merike Woning Binnenland 3 nov 2015
Leestijd: 3 minuten

Kantoormensen in pak naast Britten in een tutu

Elke week interviewt Metro een Amsterdammer die de stad kleur geeft. Vandaag Thomas Boonstoppel. Hij is eigenaar van biercafé Bret op Sloterdijk. De plek waarvan iedereen aanvankelijk dacht: wie gaat dáár nou zitten?

Het begon allemaal met Nordman Beers. Een biermerk dat Thomas Boonstoppel (1978) samen met compagnon Shaun Tiebor ontwikkelde en aan de man probeerde te brengen. Dat ging volgens Boonstoppel veel te langzaam. „Hier een paar liter verkopen en daar een paar fusten wegzetten.” Dat kon beter en dus besloten de heren een eigen zaak te beginnen waar ze zoveel van hun eigen brouwsel konden schenken als ze wilden. En zo kwam het dat biercafé Bret op Sloterdijk met z’n opvallende rode kleur op Koningsdag van dit jaar de deuren opende.

Sloterdijk is niet de eerste plek waar je aan denkt om een café te beginnen.
Niet echt, nee. En tijdens de bouw heb ik ook meerdere malen gedacht: wat de fok ga ik hier doen? Ik weet nog dat ik begin dit jaar een rondleiding gaf toen alles nog ongeordend door elkaar lag. Ik zag het bezoek met de ogen rollen en denken: dit zijn zeven containers met een hele hoop troep…

Hoe ben je hier terechtgekomen?
Toen Shaun en ik ons gingen oriënteren, vonden we een website van de gemeente Amsterdam waarop plekken in de stad worden weergegeven waar je iets nieuws mag beginnen. Zo vonden we een grasveldje aan de achterkant van Station Sloterdijk. We wilden er een paar zeecontainers neerzetten en een biertuin aanleggen. Om dat te kunnen bouwen, hadden we een architect nodig. Iemand tipte ons dat aan de voorkant van het station architecten Gijs de Waal en Wouter Valkenier ook iets met zeecontainers deden. Bret dus. Het bleek dat zij ook al Hanneke’s Boom en De Ceuvel hadden ontworpen en nog een exploitant voor hun nieuwe ontwerp zochten. Na een paar keer met hen gesproken te hebben, besloten we ons spaargeld in dit pand te stoppen.

Was het meteen duidelijk dat de containers een rode kleur moesten krijgen?
Dat het een in het oog springende kleur zou worden, dat was wel zeker, maar de gemeente was niet meteen enthousiast. Die vond de kleur niet passen in de omgeving. Wij wilden juist een kleur die voor veel contrast zorgde met de grauwe kantoorpanden. Die rode kleur zal overigens langzaamaan veranderen in een groene, omdat we veel klimplanten tegen het pand aan hebben gepoot.

Jullie proberen zoveel mogelijk materialen te hergebruiken?
Ja, de keuken komt voor een gedeelte uit een strandtent en een gedeelte uit een verlaten zwembad in Noord. En ook het houtwerk is opnieuw gebruikt.

Wanneer kreeg je het gevoel dat het weleens een succes zou kunnen worden?
Naarmate de bouw vorderde. Ik zag hoeveel mensen er op Sloterdijk van en naar hun werk liepen. Bovendien werd het stationsplein opgeknapt en vestigen zich er steeds meer hotels in leegstaande kantoorpanden. Al die toeristen lusten wel een biertje.

Maar is dat het publiek waarop je mikt?
Aanvankelijk dacht ik: oei, gaat dat wel goed? Britten verkleed in een tutuutje die een vrijgezellenpartijtje vieren naast kantoormensen in pak, maar die diversiteit gaat prima. Dat is ook wat we willen. We hoeven niet per se een plek te zijn voor hipsters alleen.

Komen er mensen speciaal vanuit het centrum van de stad een biertje drinken?
Ook, alleen hebben we aan de werving van die groep nog niet zoveel aandacht besteed. We gaan zo hard sinds de opening. We dachten in eerste instantie genoeg te hebben aan tien man personeel. Inmiddels lopen er 35 werknemers rond en zijn we nog steeds op zoek.

En hoe gaat het met Nordman Beers?
We verkopen er heel veel van in Bret. Een beetje te veel zelfs. Het bier begint op te raken, haha.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kantoormensen in pak naast Britten in een tutu
Sluiten