Daniëlle Rijsdijk
Daniëlle Rijsdijk Binnenland 25 nov 2015 / 14:29 uur

Horeca ziet brood in binnenstad Rotterdam

Zin in een broodje kroket, een club sandwich of een bakkie koffie? Voor happen en drank kun je vandaag de dag in de Rotterdamse binnenstad bij 597 zaken terecht. Een aantal dat twee jaar geleden nog negen procent lager lag. Rotterdam groeit en bloeit en dat wordt vooral gemerkt in het centrum. Maar wie zijn die nieuwe ondernemers? Waar komen ze vandaan? Metro zet er drie in de spotlight.

Boca’s

„Wij voor Rotterdam gekozen? Nee joh, Rotterdam heeft voor ons gekozen”, grapt Miquel Mecidi. Samen met twee vrienden runt de Amsterdammer sinds kort Boca’s op de Mauritsweg. Een goede zet, vindt hij zelf. „Rotterdam is een grote, mooie stad waar veel bedrijvigheid is en er erg veel mensen zijn die graag op doordeweekse avonden een hapje buiten de deur willen doen. Op die mensen mikken wij en op studenten, yuppen en toeristen.”

Meer zaken, meer concurrentie? Nee, zo ziet de jonge ondernemer dat niet. „Ik hoop juist dat er meer tentjes bijkomen, want dan komen er automatisch meer mensen naar je gebied. Als het ene zaakje vol zit lopen de mensen door naar de andere. Wij onderscheiden ons door onze keus aan broodjes. Geen club sandwich, geen kroketten met brood of tomatensoep, maar broodjes steak tartaar, gamba’s en makreel. Zo blijven we de concurrentie voor.”

Fenix Food Market

Een echte horecazaak is de Fenix Food Market niet, maar voor koffie, een tosti of een soepje kun je zeker terecht in de pop-upzaak van Lenne van Oijen en Aukje van Rossum. De twee meiden zijn in het centrum van de stad een afhaalpunt geopend waar een selectie van de producten uit de Fenix Food Factory, die huisvest op Katendrecht, te koop is.

„Hoe ik het zou noemen? Een nieuw soort supermarkt waar je producten ook gelijk kunt proeven,” spreekt Lenne. Het idee kwam van de meiden zelf. „De twee bruggen naar Katendrecht houden sommige mensen tegen, daarom zijn wij hier in het centrum een zaakje geopend. Zie het als een afhaalpunt, voor een zak koffie ga je niet twee bruggen over.”
Tot 15 januari zijn de meiden te vinden in de Karel Doormanstraat. Slaat het concept aan dan blijven ze langer. „Maar het kan ook zijn dat we dan naar een andere locatie verhuizen hoor.” Je ziet dat ondernemers hier steeds vaker voor de combinatie kiezen, stelt Lenne. „In een boekenzaak koffie drinken terwijl je een boek leest is heel normaal geworden. De wisselwerking tussen horeca en vintage is leuk. Ik vind Rotterdam steeds leuker worden.”

Thoms Restaurant & Underground Bar

Juist concurrenten dwingen je tot verbetering, luidt het credo van Arthur van Zanten van het gelijknamige café aan de Binnenrotte. Van Zanten opent begin december zijn tweede zaak, Thoms, recht onder het Timmerhuis van Rem Koolhaas. „Je moet jezelf in deze tijd blijven ontwikkelen. Als Rotterdam nou 10 procent meer toeristen ontvangt en er 9 procent meer horeca is, dan is er genoeg voor iedereen. Wat mij wel opvalt is dat horecavergunningen tegenwoordig te pas en te onpas worden afgegeven.” Toch maakt hij zich geen zorgen. „Ik denk eigenlijk ook wel dat deze trend op den duur weer zal afvlakken.” Wat Thoms onderscheid van de alle andere zaken? „We gebruiken producten met een Rotterdams tintje die ook nog eens goed van kwaliteit zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Horeca ziet brood in binnenstad Rotterdam
Sluiten