Siobian Heiblom
Siobian Heiblom Binnenland 6 nov 2015

Groen licht: Rotterdam krijgt dobberend bos

Bomen op het water, in Rotterdam komt het eerste dobberend bos. Kunstproducent Mothership, die onder andere de beschildering in de Markthal heeft gerealiseerd, heeft groen licht om te gaan beginnen. Dat doen Mothership niet alleen. CityLab010, dat zich inzet voor innovatieve in Rotterdam, doet ook mee.

Na het zien van een kunstwerk van Jorge Bakker van een bos op het water raakte Jeroen Everaert, kunstenaar en oprichter van Mothership, geïnspireerd. Dit moeten we echt gaan realiseren, vond hij.

Bomenkenner

„Als we van tevoren hadden geweten hoeveel werk het was, hadden we onszelf nog wel een keer achter de oren gekrabd”, bekent Everaert. „Er kwam zoveel meer werk bij kijken dan onze andere projecten. Ik weet nu alles van bomen. Wist je bijvoorbeeld dat een boom nooit doodgaat aan ouderdom?”

Het bedrijf heeft ook getest of de bomen niet zeeziek werden. „Niet alle bomen kunnen tegen het dobberen, de haarwortels scheuren dan soms af”, legt de inmiddels bijna bomenexpert Everaert uit.

De boom die alle tests heeft doorstaan, is de Hollandse Iep. Hiervan komen twintig exemplaren in de Rijnhaven te dobberen, op oude boeien uit de Noordzee.

Cadeau aan Rotterdam

Everaert is blij dat ze doorgezet hebben. „Het is een mooi cadeau aan Rotterdam. We maken op deze manier een bos in de stad.”

Wandelen door het bos gaat in de Rijnhaven niet gebeuren. Maar de kans dat je er kunt fietsen, is zeker aanwezig. „We hebben het idee om waterfietsen in te gaan zetten, maar daar gaan we naar kijken als het bos klaar is.”

In het voorjaar van 2016 willen Mothership en CityLab010 het bos laten dobberen in de Rijnhaven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Groen licht: Rotterdam krijgt dobberend bos
Sluiten