Job Halkes
Job Halkes Binnenland 10 nov 2015 / 14:29 uur

Gemeente en Erasmus MC steggelen over poort uit 1885

Over de oude ziekenhuispoort van het voormalige ziekenhuis op de Coolsingel is een conflict ontstaan tussen het Erasmus MC en de Gemeente Rotterdam. De poort uit 1885 op het Binnenwegplein is de laatste herinnering aan het door de Duitsers in 1940 gebombardeerde ziekenhuis.

Volgens een woordvoerder van het Erasmus MC is de verplaatsing van de poort naar het park bij het ziekenhuis al een lang gekoesterde wens, schrijft dichtbij.nl. „We zijn daarover in gesprek met de gemeente.” Hoe die gesprekken verlopen, is onduidelijk. Een woordvoerder van de gemeente kon geen antwoord geven op de vraag of een verhuizing daadwerkelijk aan de orde is.

De mogelijke verplaatsing kwam aan het licht door een brief van de Bond Heemschut, die op de gemeentewebsite is gepubliceerd. Zij willen dat de poort blijft staan en stellen voor er een gemeentelijk monument van te willen maken. De architect heeft volgens de bond de poort bewust daar neergezet, naast de grote plataan.

Raadsleden willen opheldering

In 2006 werd er ook al een poging ondernomen door het Erasmus MC om de poort te verplaatsen, maar dat werd gedwarsboomd door raadsleden en het historisch genootschap Roterodamum. En ook nu zijn raadsleden kritisch. „Ik zou wel willen weten waarom die poort nu ineens naar het terrein van het Erasmus MC moet”, zegt VVD-raadlid Jan Willem Verheij. Mark de Boer, burgerraadslid van de Christenunie/SGP, weten ook van niks. „Ik vind het wel raar om hem daar weg te halen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gemeente en Erasmus MC steggelen over poort uit 1885
Sluiten