Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 15 nov 2015 / 20:26 uur

Geen kalashnikovs maar voetstappen

Stilstaan bij Parijs door te lopen door Amsterdam bleek zondagmiddag het credo. Keppeltjes, hoofddoeken, wollen mutsen en Obey-petjes liepen zij aan zij tijdens de vreedzame solidariteitsdemonstratie in De Pijp. Wat eerst als een wandeling voor ‘Nieuwkomers in Amsterdam’ was bedoeld, georganiseerd door de synagogen en moskeeën, kreeg na de aanslagen in Parijs een dubbele lading en trok honderden steunbetuigers.

‘Goed dat je er bent, man’

Bij de Alkabir Moskee verzamelt zich een bonte stoet mensen. Van vaders met kinderen die hun kroost fluisterend proberen uit te leggen wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt tot vele cameraploegen uit stad en land. Of de zestig vluchtelingen die met een bus uit hun opvanghuis in Zuidoost zijn gekomen, in eerste instantie voor de wandeling, nu voor de demonstratie. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, die via Twitter mensen had opgeroepen te komen, wordt veelvuldig de hand geschud en een enkeling geeft hem een broederlijke knuffel. „Goed dat je er bent, man.”

‘Paar gekken met Kalasjnikovs’

Joke Jongejan van Dialoog in Actie pakt de megafoon en begint strijdlustig haar openingswoord. „We hebben eraan gedacht de wandeling te cancelen, maar wilden niet verstek laten gaan vanwege een paar gekken met Kalasjnikovs.” We hebben alleen maar het woord, vervolgt ze. „En dat is niets tegen automatische wapens, maar we hebben niets anders. Laten we in dialoog blijven met elkaar en laat de kracht van het woord alles zijn.”

Twee minuten

Twee minuten stilte volgt, petjes worden even afgezet, iemand bidt in zichzelf en een enkele traan valt. Het miezert en het waait stevig, maar dat weerhoudt de steeds drukker wordende massa er niet van met de tocht mee te doen. Er wordt opgeroepen ‘hand in hand met iemand die je niet kent te lopen’, maar dat gaat velen te ver. „Ik loop heel graag mee, maar wel alleen", zegt iemand en hij steekt z’n handen in z’n zakken.

‘Kansloze terroristen’

Student geneeskunde Stan loopt met zijn ouders mee. „Het is het enige wat we kunnen doen, alle beetjes helpen." Hij neemt straks weer de trein naar zijn studentenstad Groningen en hij heeft de smaak te pakken, „daar ga ik meteen door naar de Grote Markt waar een herdenking is." Onderweg pakt burgemeester Van der Laan de megafoon en hij is trots op zijn actieve stadsgenoten. „Wat een te gekke stad is Amsterdam toch, het is een eer met jullie mee te lopen." Gematigde en redelijke mensen zullen winnen, volgens hem. „Terroristen zijn daar kansloos tegen."

Ook hier stonden Amsterdammers stil

Bij het Franse consulaat aan de Vijzelstraat worden sinds zaterdag bloemen met daaraan vaak briefjes met steunbetuigingen neergelegd. In de Westerkerk en andere kerken en gebedshuizen worden kaarsjes aangestoken. Over de hele wereld worden gebouwen in de kleuren van de Franse vlag gehuld en ook poptempel Paradiso kleurde zaterdagnacht blauw-wit-rood. Deze tricolor was eveneens bij de Passenger Terminal Amsterdam te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen kalashnikovs maar voetstappen
Sluiten