Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 9 nov 2015

Feyenoorders krijgen hartslagmeter om tegen Ajax

Honderd Feyenoord-supporters krijgen zondag tijdens de topper tegen Ajax een hartslagmeter om. Voormalig aanvoerder Ben Wijnstekers is één van hen. „Ik heb het hart van een supporter. Daarmee heb ik al heel wat Klassiekers overleefd.”

Hartproblemen

Ben Wijnstekers draait er niet omheen. Een camera kunnen ze beter niet op hem richten als Feyenoord speelt. De dit jaar zestig geworden aanvoerder van de kampioensploeg van 1984 leeft intens mee als het erom gaat voor zijn club. „Iemand die me niet kent zal zich afvragen wat daar nou weer voor een idioot naar de wedstrijd staat te kijken, mijn vrouw en Gerard Meijer zeggen: Ben, doe nou eens normaal, laat je niet zo gáán. Maar ik laat me júíst gaan, moet die spanning kwijt. Opkroppen, dat doe ik niet meer.”

Wijnstekers noemt te lang opgebouwde spanning als een van de oorzaken van de hartproblemen waar hij een kleine tien jaar geleden mee kampte. Een opgeblazen, benauwd gevoel tijdens en na het geven van een Feyenoord-clinic bracht hem in het ziekenhuis. „Vernauwde aders was de diagnose, een paar dagen later zijn er stents geplaatst zodat mijn bloed weer normaal kon stromen. Door die operatie is het goed gekomen. Maar als ik iets langer was doorgelopen met waarvan ik dacht dat het vermoeidheid was, had het een hartstilstand kunnen betekenen.”

Bent u nog wel eens bang dat het opnieuw misgaat met uw hart?
Nee. Ik houd het erop dat ik mijn APK-beurt gehad heb. Zondag zullen we zien hoe mijn hart ervoor staat.

Wat verwacht u?
Die meter van mij zal wel doorslaan, zeker als ik me net zo gedraag als tijdens de bekerwedstrijd van vorige week. Maar wat de uitkomst ook zal zijn, ik ben bang dat ik niet meer verander in hoe ik meeleef. Feyenoord is mijn cluppie, ik heb het hart van een supporter. Daarmee heb ik al heel wat Klassiekers overleefd.

Het doel van ‘Hartslag van het legioen’ is het werven van mensen die kunnen reanimeren. Kunt u dat?
Feyenoord, Opel en de Hartstichting zijn vorig jaar gestart met hun samenwerking. Met het personeel van de club heb ik een reanimatietraining gevolgd – het zou toch geweldig zijn als je iemand kunt helpen? Ik heb tien jaar geleden het geluk gehad dat ik er op tijd bij was, maar wat als er iemand in je omgeving een hartstilstand krijgt? Dan wil je niet met je handen in het haar staan.

Feyenoord tegen Ajax was in de beker spannend tot de laatste seconde. Op wat voor een wedstrijdverloop hoopt u zondag?
Doe maar zoals een paar weken geleden in Heerenveen. Dat is voor iedereen het beste.

Legioen aan de hartslagmeter tijdens Klassieker

Vrijwillige hulpverleners gezocht. Hoe hoog loopt de spanning op bij het legioen tijdens de topper tegen Ajax van aanstaande zondag? Feyenoord en Opel gaan het uitzoeken door de spanning letterlijk te meten. Honderd Feyenoord-supporters krijgen een hartslagmeter omgesnoerd om hun hartslag te monitoren tijdens de Klassieker. Met dit initiatief willen Feyenoord en haar hoofdsponsor aandacht vragen voor het doel van de Hartstichting om uiteindelijk iedereen in Nederland binnen zes minuten te kunnen reanimeren bij een hartstilstand, zodat er meer levens kunnen worden gered.

Elke week krijgen zo’n 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Reanimatie binnen zes minuten kan de overlevingskans verdubbelen. Om in héél Nederland binnen zes minuten tot reanimatie over te kunnen gaan – voordat professionele hulpverleners ter plekke zijn – zijn in totaal 200.000 mensen die kunnen reanimeren nodig. Op dit moment telt Nederland ruim 90.000 vrijwillige hulpverleners. Sinds de start van de samenwerking tussen Feyenoord, Opel en de Hartstichting in 2014 zijn er meer dan 15.000 burgerhulpverleners bijgekomen. Meer weten of je direct aanmelden? Klik hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Feyenoorders krijgen hartslagmeter om tegen Ajax
Sluiten