Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 26 nov 2015 / 20:02 uur

Etenstijd: food dat de klok slaat

Het f-woord

Pop-uprestaurantje in de Jordaan hier, foodfestivalletje waar dan ook daar. Elke week verschijnt wel weer een nieuwe speciale foodservice die pure en duurzame producten aan huis levert en op Instagram worden talloze foodpornpics gepost waarvan het water je uit de mond loopt, met een nat touchscreen tot gevolg. Donderdag werd de eerste Culinaire Vakschool geopend, vlak naast de RAI waar de eerste editie van Foodfestival Amsterdam plaatsvindt. Ja, het is nu meer dan ooit ‘food’ dat de klok slaat. Meer dan ‘eten’ in elk geval, in het Engels klinkt het tenslotte net wat lekkerder.

View this post on Instagram

Quick dinner! Wholegrain #tortilla with minced beef #avocado and two 'smiling' #eggs 🙃😍 #fit #fitfam #fit2015 #fitfood #fitfamdk #instafit #healthyfood #healthyeating #healthyliving #eatcleangetlean #eatcleandielean #danishaesthetics #sundtliv #sundlivsstil #foodlover #foodporn @fitfamdk @danishaesthetics

A post shared by Julie Fabian (@frk_fabian) on

Huub huub foodtruck

Hij is tegenwoordig niet meer uit het straat- en festivalbeeld weg te denken: de foodtruck, de keuken op wielen, het openluchtrestaurantje. De man/vrouw van de foodtruck trekt ermee door de stad en dit jaar was het aanbod van ‘foodtruckfestivals’ groter dan ooit. Van het Stenen Hoofd tot Het Sieraad, ze waren overal. Echt nieuw is het natuurlijk niet, blikt Mister Kitchens Igor Sorko terug. Het overuren makende woord ‘foodtruck’ gebruikt hij liever niet. „Wij noemen dat gewoon lekker op zijn Hollands een rollende keuken.”

Rollende Keukens

Komend jaar wordt alweer de negende editie gevierd van Mister Kitchens Rollende Keukens. Waar het ooit begon als een intiem eetfeestje voor de Westerparkbuurt, is het uitgegroeid tot een uiterst populair event met elk jaar 130 restaurantjes op wielen. Het aanbod is veel groter, „we verwachten komend jaar 500 aanmeldingen, meer dan ooit. Eromheen is een hele economie ontstaan, daar zijn wij Nederlanders goed in.” De founding fathers van de foodtruckcultuur denken dat op een gegeven moment wel een overkill kan ontstaan. „Je hebt nu al veel copycats die een slap mainstream evenementje neerzetten en dat leidt tot verzadiging. Uiteindelijk zullen de echt leuke en lekkere overblijven.”

Food als vermaak

Ondernemende worstenman en foodtrendwatcher Samuel Levie ziet ‘food’ als een nieuwe vorm van vermaak. „Vroeger gingen mensen naar een popconcert of de opera, nu bezoeken we liever een festival en de laatste tijd vooral die festivals waar eten centraal staat.” De pakjes- en zakjescultuur verdwijnt en mensen vinden het weer leuk om in de keuken te staan, al dan niet met ingrediënten die een bezorgservice aan huis komt brengen. „De toenemende welvaart geeft weer wat meer ruimte om aandacht aan eten te besteden.”

https://www.instagram.com/p/-jhCGpQvU8/

Lekkerbekken in RAI

Tot en met zondag is RAI het foodwalhalla voor elke lekkerbek. De toegang van Foodfestival is gratis. Anne-Marie de Ridder zag in de winter mogelijkheden en het Foodfestival met 70 foodtrucks in de RAI werd geboren. Tot en met zondag kan hier gegeten, gedronken en gefeest worden. Een soort indoor Rollende Keukens, beaamt ze, maar ook heel onderscheidend. „We hebben het visplein, de bijzondere bierenbar en een wijntheater, met overal muziek.” De verwachting is 40.000 bezoekers in vier dagen. „Wat is nu leuker dan met zijn allen smaak te beleven? Van kleine loempiaatjes tot insecten, de koks achter hun foodtruck staan echt ergens voor. En dat proef je.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Etenstijd: food dat de klok slaat
Sluiten