Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 25 nov 2015

En er was licht

Amsterdam straalt vanaf 28 november weer van alle kanten tijdens het Amsterdam Light Festival. Tijdens dit jaarlijkse festival toveren lichtkunstenaars de stad om tot een lichtstad. Zet je ogen dus wagenwijd open op een van de rondvaartboten (of pak je eigen sloepje) langs de Water Colors-route, of loop vanaf 10 december de Illuminade. Het thema is vriendschap en zaterdag opent prinses Beatrix het festival officieel door het overhalen van de lichthendel. De voorbereidingen zijn in volle gang en Metro ontdekte woensdag al twee van de vele lichtpuntjes.

Twentse bal

Hij staat al gewoon aan: het lichtkunstwerk van de Twentse Ambassade. Op het water aan de Herengracht 450 staat-ie te stralen in al zijn complexe eenvoud, de Bucky Ball, gemaakt door kunstenares Bianca Leusink en nanotechnologiewetenschapper Dave Blank. „Hij is mooi, hè?” Danny de Vries van de Twentse Ambassade is apetrots op de Twentse bal. „Heel veel selfies worden gemaakt door voorbijgangers en rondvaartboten blijven even hangen om te kijken wat het nou precies is.” De unieke ambassade is net nieuw in de stad en De Vries is het festival dankbaar dat ze mee mogen doen. „Een droom die uitkomt en natuurlijk een geweldige kans om Twente een beetje te promoten, het lichtpuntje in het oosten.”

Lichtgevende praatpaal

Hogeschoolstudenten hebben hun krachten gebundeld en ontwikkelden Citizens, een origineel kunstwerk van lichtobjecten die in groepjes staan te kletsen. „Net als mensen”, licht projectleider Wouter Meys toe. De palen staan in groepjes van drie of twee ‘burgers’ bij elkaar, „of een, mensen staan vaak genoeg alleen.” De palen voeren gesprekken met computerstem, „net als KITT van de Knight Rider.” Ze praten over zaken die ook op social media worden besproken, de poezenplaatjes in Brussel bijvoorbeeld. Heel actueel, maar er wordt wel meegekeken door de creatieve breinen. „Je zult ze niet horen schelden en meldingen over verdachte pakketjes halen we er ook uit. Het moet wel een beetje licht blijven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
En er was licht
Sluiten