Astrid Ottens
Astrid Ottens Binnenland 29 nov 2015 / 18:49 uur

Doodzieke Anouk (17) krijgt onterechte boete

Nadat de doodzieke Anouk Groenendijk (17) op 16 oktober onder politiebegeleiding met een speciale rolstoelbus naar het ziekenhuis wordt gebracht, krijgt haar vader een boete van 76 euro. Zijn bezwaar wordt afgewezen door Justitie, omdat ‘de belangen van overige wegmisbruikers zwaarder wegen’.

Spoed

Anouk uit Papendrecht heeft een ernstige spier- en stofwisselingsziekte. Af en toe heeft ze last van onverklaarbare hartritmestoornissen, zo ook op 16 oktober. Met spoed kwamen twee ambulances en een politiewagen naar het huis van de familie Groenendijk. Omdat Anouk afhankelijk is van beademing en een speciale rolstoel, kan ze niet makkelijk worden vervoerd in een ambulance. Het ambulancepersoneel besloot haar daarom op een andere manier te vervoeren.

De familie heeft namelijk een aangepaste rolstoelbus, waarin Anouk wel goed vervoerd kan worden. De ambulancebroeders besluiten ter plekke dat één van hen voorop zal rijden met zwaailicht en sirene, de ander rijdt er achteraan met de speciale bus, samen met Anouk en haar moeder. Achter de bus rijdt een politiebusje – ook met sirene en zwaailicht – met daarin Anouks zusje. Vader Groenendijk is aan het werk op dat moment, hij wordt door de politie veilig naar het Erasmus MC gebracht.

Boete

Met Anouk komt alles goed, maar een aantal dagen later valt er bij de familie een bekeuring op de mat. Er moet een boete betaald worden van 76 euro, vanwege te hard rijden op de Maasboulevard.

De vader van Anouk begrijpt er niks van; hij werd nota bene begeleid door ambulance en politie. ,,Als deze rit niet veilig was, weet ik het ook niet meer’’, zegt hij in een Facebookbericht van Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. Hij maakt bezwaar, maar krijgt van Justitie geen gelijk, want ‘de belangen van het overige verkeer gaan vóór bijzondere omstandigheden’. Groenendijk is het daar niet mee eens en gaat in beroep. Hoe dat afloopt, zal de ambulancedienst binnenkort melden op haar Facebookpagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Doodzieke Anouk (17) krijgt onterechte boete
Sluiten