Carlo Doodeman
Carlo Doodeman Binnenland 26 nov 2015 / 16:08 uur

Caféweetje(s): wat weten we van de Febo?

De Febo breekt radicaal met de eigen huisstijl. Het Febo-geel is niet meer van deze tijd en daarbij wil de snackbar een luxueuzere uitstraling. Dat is helemaal in lijn met de nieuwe pop-upautomatiek in de duurste straat van Amsterdam: de P.C. Hooftstraat. Voortaan maakt het vertrouwde geel plaats voor wit met een verfijnde, rode kleur.

De Febo wordt vaker ‘s Neerlands bekendste snackbar genoemd, maar wat is er allemaal bekend, wat weten wij van het merk dat de iconische automatiek in Nederland introduceerde?

1 Oprichter

De snackbar is opgericht door Johan de Borst. Van oorsprong een bakker, maar de uitbreiding van zijn assortiment met de kroket had grootste gevolgen voor de rest van zijn carrière.

2 Keerpunt

De Febo is niet altijd een snackbar geweest, het was namelijk eerst een brood- en banketbakker met de naam Maison Febo of Bakkerij Febo. Het keerpunt kwam toen de zelfgemaakte kroketten populairder werden dan het brood. Johan de Borst besloot daarom in 1960 om te stoppen met de bakkerij en zich voortaan alleen maar te richten op kroketten en andere snacks.

3 Naam

De naam van de snackbar is afgeleid van de straat waar deze gevestigd was: de FErdinand BOlstraat in de Pijp in Amsterdam-Zuid.

Lees ook: Oer-Hollandse snackmuur in deftigste straat A’dam

4 Johan Cruijff

Niet alleen veel Nederlanders zijn gek op de snacks van de snackbar, ook Nederlands grootste voetballer ooit, Johan Cruijff, at graag een kroketje. Hij schreef zelfs het voorwoord van een boek dat is uitgebracht ter ere van het 70-jarige bestaan van de snackbar.

5 Automatiek

De automatiek of snackmuur is van oorsprong vermoedelijk een Duitse uitvinding. Begin twintigste eeuw was de automatiek voor fastfood internationaal erg populair. In de jaren zestig kelderde de populariteit in het buitenland, maar niet in Nederland. Hier is de automatiek nog steeds mateloos populair en heeft deze zelfs een plekje veroverd in het nationale erfgoed.

6 Vestigingen

Inmiddels heeft het bedrijf met Amsterdamse roots vestigingen in bijna alle provincies van Nederland. Alleen Drenthe en Zeeland ontbreken nog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Caféweetje(s): wat weten we van de Febo?
Sluiten